Privreda

Za 34 firme iz RS dodijeljeno 666 detašmana za rad u Njemačkoj

Za 34 firme iz RS dodijeljeno 666 detašmana za rad u Njemačkoj
Foto: Dražan Pozderović | Za 34 firme iz RS dodijeljeno 666 detašmana za rad u Njemačkoj

BANJALUKA - Za 34 preduzeća iz Republike Srpske u petak je dodijeljeno 666 detašmana za rad u Njemačkoj u narednoj detašmanskoj 2020/2021 godini, što za naše firme, ali i radnike ima veliki značaj.

Tradicionalna svečana dodjela odluka o raspodjeli detašmana privrednim društvima organizovana je u petak u prostorijama Privredne komore RS.

Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS, rekao je da je za raspodjelu detašmana ukupno konkurisalo 36 preduzeća, ali da dva nisu ispunila uslove konkursa.

"Ovo je za naše firme važno zbog toga što određeni broj radnika koji su angažovani na gradilištima širom Njemačke ima mogućnost da stekne nova i drugačija iskustva nego što je to ovdje. Postoje i finansijski efekti koji su važni, jer naše firme prave realizaciju godišnje između 30 i 34 miliona evra, što je za nas i te kako bitno, jer se radi isključivo o rezultatima postignutim angažovanjem radne snage. To su poslovi bez materijala", rekao je Đurić.

On je naglasio da je ispunjenost realizacije za prethodnu detašmansku godinu iznosila 88 odsto na nivou BiH, a kad su u pitanju firme iz RS, taj procenat je još veći i pored svih prepreka s kojima su se detaširane firme suočavale zbog pandemije virusa korona, problema s vizama te drugih problema.

Đurić je rekao da čak nekoliko mjeseci nisu uopšte primani zahtjevi za izdavanje viza.

Pojasnio je da su zahvaljujući posredovanju Staše Košarca, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i razgovoru s njemačkim ambasadorom u BiH postignuti određeni dogovori.

"Ti dogovori su rezultovali relaksiranjem prilikom obezbjeđenja termina za dodjelu viza, što je i te kako imalo pozitivan uticaj na rad naših firmi. Vjerujem da će se i u narednom periodu održati ta praksa te da ćemo se suočavati s manje problema", rekao je Đurić.

Dodao je da će i pored svih teškoća svi oni koji su dobili priliku da nastupe na njemačkom tržištu ispuniti sva očekivanja te na najbolji način realizovati dodijeljene detašmane i mogućnost nastupa na njemačkom tržištu.

Borivoje Račić, direktor "Termomontaže" iz Banjaluke, rekao je da je ova firma dobila 50 detašmana te da na konkursu za dodjelu detašmana nije bilo nikakvih primjedaba.

"Postoji višestruka korist naših detaširanih firmi u Njemačkoj, prije svega za naše radnike koji idu na zahtjevno njemačko tržište, zatim za privredne subjekte koji dobijaju detašmane, kao i RS, koja ima veliki devizni priliv u sredstvima koja dolaze ovdje, jer naši radnici zarađuju plate u Njemačkoj, a novac troše u RS, u kojoj održavaju svoje porodice", rekao je Račić.

On kaže da u radu u Njemačkoj ima poteškoća, posebno u vezi s putovanjem i odlaskom naših radnika.

"To znači i da je njemačko tržište veoma zahtjevno što se tiče kvaliteta rada, discipline, organizovanosti. Pored toga, bilo je poteškoća sa dokumentacijom, a naročito je ovaj proces usložnjavala pandemija korona virusa, koja je prouzrokovala poteškoće u dobijanju viza, putovanju radnika, odlazaka, testova i slično", rekao je Račić.

On kaže da se nada će privredni subjekti koji rade u Njemačkoj prebroditi sve probleme.

Račić je zahvalio svima koji su pomogli u viziranju putnih isprava, jer šest mjeseci u ovoj godini uopšte nisu mogli dobiti vize za detaširane radnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije