Privreda

Za "Terme Ozren" koncesija na 19 godina

Za "Terme Ozren" koncesija na 19 godina
Foto: Ilustracija | Za "Terme Ozren" koncesija na 19 godina

BANJALUKA, PETROVO - Vlada Republike Srpske dodijelila je kompaniji "Milojević Gilje-Gas" iz Bijeljine koncesiju na 19 godina za korištenje termomineralne vode na ležištu Kakmuž u opštini Petrovo, a kojom će se snabdijevati "Terme Ozren", koje su u izgradnji.

U pitanju je banjsko-turistički kompleks vrijedan više od tri miliona evra čija je izgradnja započela u proljeće prošle godine, a u kojem će se nalaziti više cjelina od kojih će neke, kako je planirano, biti otvorene u narednoj godini.

Prema rješenju o dodjeli koncesije, ova firma je dužna uplatiti 6.915 maraka na osnovu ustupljenog prava, kao i 3,6 odsto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog obavljanjem koncesione djelatnosti.

U "Milojević Gilje-Gasu" iz Bijeljine kažu da je dodjela koncesije korak bliže završetku projekta koji bi mogao da podigne privredu i udahne novi život ovoj nerazvijenoj lokalnoj zajednici. Slaviša Jović, direktor preduzeća, kaže kako su završeni zemljani radovi, ali da se i dalje radi u sivoj fazi koja obuhvata grube građevinske radove.

"Konačno smo s radovima izašli iz zemlje. Grubi radovi u bazenima su završeni, betonirani i odzidani, a postavlja se i bazenska oprema. Ozidani su podrum i prizemlje hotela, a priprema se ploča za prvi sprat. Radi se i na restoranu, kao i na prostorijama za wellness i spa", priča nam on.

Kaže kako je mnogo vremena izgubljeno na administraciju, te da je problema bilo i s podizvođačima radova, gdje je zbog nedostatka radne snage došlo do usporavanja radova. Sa druge strane, radovi su poskupjeli i došlo je i do probijanja budžeta, za šta su, kako priznaje, jednim dijelom i sami krivi. Ipak, smatra kako je lokalna zajednica učinila sve što je u njenoj moći da pomogne investitoru.

"Opština Petrovo je mala opština i pomažu koliko mogu, ali je pitanje koliko je sve u njihovoj moći. Imamo podršku i Vlade RS, jer je ovo zajednički projekat koji je veoma bitan za ovo područje", ocjenjuje Jović i poručuje kako će prioritet u zapošljavanju imati domaća radna snaga, pod uslovom da bude dostupna.

Inače, u planu je da se kompleks, koji će se prostirati na 16.000 metara kvadratnih, otvara parcijalno, gdje bi sljedeće godine bili pušteni bazeni, restoran, kao i dio hotela, koji će u konačnici raspolagati sa 150 kreveta.

Termomineralna voda u Kakmužu naučno je ispitivana i dokazano je da pomaže kod reumatizma, psorijaze, problema sa sinusima, deformacija kičmenog stuba, povišenog krvnog pritiska, kao i niza drugih oboljenja. Iz opštine Petrovo su ranije izrazili očekivanje da će u ovom centru biti otvoreno najmanje 50 radnih mjesta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije