Privreda

Pratite nas na Google news

Za dvije dionice Koridora "5C" 140 miliona evra, evo kako će izgledati

Za dvije dionice Koridora "5C" 140 miliona evra, evo kako će izgledati
Foto: Screenshot | Za dvije dionice Koridora "5C" 140 miliona evra, evo kako će izgledati
Srna

SARAJEVO - Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske investicione banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Mateo Rivelini danas su u Sarajevu potpisali sporazum vrijedan 140 miliona evra namijenjenih za finansiranje izgradnje dvije dionice autoputa na Koridoru "5C".

Bevanda je rekao novinarima nakon ceremonije potpisivanja da je riječ o kreditu namijenjenom za izgradnju 6,9 kilometara autoputa na dionici Tarčin-Ivan, od Sarajeva prema Mostaru, uključujući izgradnju tunela Ivan i dva vijadukta.

"Drugi dio sredstava biće usmjeren na dionicu Poprikuše-Nemila u Zeničko-dobojskom kantonu ukupne dužine 5,5 kilometara, od čega će biti izgrađen dvocjevni tunel dužine 3,6 kilometara", precizirao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, rok za završetak dionice Tarčin-Ivan je 2022. godina, a Poprikuša-Nemila 2023. godina.

Ističući važnost izgradnje autoputa na Koridoru "5C", Bevanda je naveo da je u toku zaključivanje grant sporazuma u iznosu 11,7 miliona evra za dionicu Tarčin-Ivan.

Kredit, čiji je rok otplate 25 godina, uključujući grejs-period od šest godina, alociran je na Federaciju BiH (FBiH), a korisnik je Javno preduzeće "Autoceste Federacije".

Navodeći da su sredstvima EIB-a do sada u BiH izgrađena 82 kilometra autoputa na Koridoru "5C", Rivelini je izrazio spremnost ove banke da i dalje sarađuje sa domaćim vlastima na izgradnji ovog važnog infrastrukturnog projekta.

On je dodao da je, sa danas potpisanim ugovorom, EIB uložio u BiH 2,7 milijardi evra.

Potpisivanju sporazuma prisustvova je specijalni predstavnik EU u BiH i šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler, koji je ukazao na potrebu ubrzanja dinamike gradnje Koridora "5C", s obzirom na to da bi, prema nekim procjenama, za završetak Koridora sadašnjom dinamikom trebalo i do 28 godina.

Zatler je najavio da će uskoro s ciljem ubrzanja dinamike gradnje auto-puta na Koridoru "5C" biti održan sastanak sa domaćim vlastima i potencijalnim finansijerima.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije