Privreda

Za dvije dionice Koridora "5C" 140 miliona evra, evo kako će izgledati

Za dvije dionice Koridora "5C" 140 miliona evra, evo kako će izgledati
Foto: Screenshot | Za dvije dionice Koridora "5C" 140 miliona evra, evo kako će izgledati
Srna

SARAJEVO - Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske investicione banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Mateo Rivelini danas su u Sarajevu potpisali sporazum vrijedan 140 miliona evra namijenjenih za finansiranje izgradnje dvije dionice autoputa na Koridoru "5C".

Bevanda je rekao novinarima nakon ceremonije potpisivanja da je riječ o kreditu namijenjenom za izgradnju 6,9 kilometara autoputa na dionici Tarčin-Ivan, od Sarajeva prema Mostaru, uključujući izgradnju tunela Ivan i dva vijadukta.

"Drugi dio sredstava biće usmjeren na dionicu Poprikuše-Nemila u Zeničko-dobojskom kantonu ukupne dužine 5,5 kilometara, od čega će biti izgrađen dvocjevni tunel dužine 3,6 kilometara", precizirao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, rok za završetak dionice Tarčin-Ivan je 2022. godina, a Poprikuša-Nemila 2023. godina.

Ističući važnost izgradnje autoputa na Koridoru "5C", Bevanda je naveo da je u toku zaključivanje grant sporazuma u iznosu 11,7 miliona evra za dionicu Tarčin-Ivan.

Kredit, čiji je rok otplate 25 godina, uključujući grejs-period od šest godina, alociran je na Federaciju BiH (FBiH), a korisnik je Javno preduzeće "Autoceste Federacije".

Navodeći da su sredstvima EIB-a do sada u BiH izgrađena 82 kilometra autoputa na Koridoru "5C", Rivelini je izrazio spremnost ove banke da i dalje sarađuje sa domaćim vlastima na izgradnji ovog važnog infrastrukturnog projekta.

On je dodao da je, sa danas potpisanim ugovorom, EIB uložio u BiH 2,7 milijardi evra.

Potpisivanju sporazuma prisustvova je specijalni predstavnik EU u BiH i šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler, koji je ukazao na potrebu ubrzanja dinamike gradnje Koridora "5C", s obzirom na to da bi, prema nekim procjenama, za završetak Koridora sadašnjom dinamikom trebalo i do 28 godina.

Zatler je najavio da će uskoro s ciljem ubrzanja dinamike gradnje auto-puta na Koridoru "5C" biti održan sastanak sa domaćim vlastima i potencijalnim finansijerima.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije