Privreda

Za energetsku efikasnost u javnim zgradama 10.000.000 evra

Za energetsku efikasnost u javnim zgradama 10.000.000 evra
Foto: N.N. | Za energetsku efikasnost u javnim zgradama 10.000.000 evra

​BANJALUKA - Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o prihvatanju grant sredstva Njemačke razvojne banke (Kreditanstalt für Wiederaufbau, KfW) za Projekat "Energetska efikasnost u javnim zgradama" u iznosu od 10.000.000 evra.

Cilj Projekta je poboljšanje energetske efikasnosti u javnim zgradama, koji bi trebalo da doprinese zaštiti životne sredine, poboljšanju globalnih klimatskih promjena i održivom ekonomskom razvoju BiH. 

"Projekat će se bazirati na unapređenju mjera energetske efikasnosti prvenstveno školskih i predškolskih javnih objekata čime će se poboljšati uslovi i komfor krajnjih korisnika izabranih javnih objekata, ostvariti uštede u budžetu, smanjiti potrošnja energije, te smanjiti emisija CO2", navedeno je u saopštenju Vlade RS.

Grant sredstva su namijenjena za finansiranje unapređenje energetske efikasnosti javnih objekata, unapređenje kapaciteta institucija nadležnih za energetsku efikasnost i implementaciju Projekta.

Vlada Republike Srpske će sufinansirati Projekat u iznosu od 15% vrijednosti granta (1.500.000 evra), a sredstva će se obezbijediti u okviru budžeta Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju za period trajanja Projekta 2020-2023 i ista će se koristiti za finansiranje svih projektnih aktivnosti uključujući energetski neefikasne mjere,  PDV, poreze i doprinose, plate i operativne troškove.

Projekat će realizovati Jedinica za implementaciju projekta formirana u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, u periodu 2020-2023 godine. Po potrebi u implemetaciju Projekta će se uključiti Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije