Privreda

Za kapitalne investicije u poljoprivredi 14 miliona KM

Za kapitalne investicije u poljoprivredi 14 miliona KM
Foto: Ilustracija | Za kapitalne investicije u poljoprivredi 14 miliona KM

BANJALUKA - Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva saopštilo je da je Vlada RS prhvatila zahtjeve za kapitalne investicije u poljoprivredi, za koje će biti izdvojeno 14 miliona KM.

Time će biti zagarantovano investiranje više od 40 miliona KM privatnih sredstava svih korisnika, saopšteno je iz resornog ministarstva.

S obzirom na strateško opredjeljenje Ministarstva u ovoj godini, sredstva za kapitalne investicije su duplo veća u odnosu na prošlu godinu kada je za ove investicije izdvojeno 6.900.000 KM budžetskih sredstava.

U skladu sa brojem pristiglih prijava, za poljoprivrednu mehanizaciju biće izdvojeno 6,7 miliona KM, za investicije u stočarstvu 3,5 miliona KM, milion KM za investicije u biljnoj proizvodnji, a za investicije u preradu poljoprivrednih proizvoda 2,5 miliona KM.

"Poljoprivrednici će moći da ostvare 30 odsto, odnosno 40 odsto povrata sredstava za svaku investiciju", navode iz resornog ministarstva.

Na ovaj način biće obezbijeđeno jačanje domaće poljoprivredne proizvodnje, dugoročna stabilizacija snabdijevanja domaćim poljoprivrednim proizvodima, ali i održavanje nivoa investicija u proizvodnji u uslovima vanrednog stanja.

Pašalić je održao video-konferenciju sa predstavnicima republičkih poljoprivrednih udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije