Privreda

Pratite nas na Google news

Za nova radna mjesta u Banjaluci više od tri miliona KM

Za nova radna mjesta u Banjaluci više od tri miliona KM
Foto: N.N. | Za nova radna mjesta u Banjaluci više od tri miliona KM
Bojana Kljajić

BANJALUKA - Za otvaranje novih radnih mjesta na području grada ove godine iz gradskog budžeta biće uloženo više od 3,1 milion KM, utvrđeno je Akcionim planom zapošljavanja.

Ovim dokumentom predviđene su nabavka mašina i prekvalifikacija radnika, a do njegove realizacije će doći ako dobije zeleno svijetlo na sjednici Skupštine grada, koja je zakazana za ponedjeljak.

"Planirano je i opremanje kabineta za praktičnu nastavu u srednjim stručnim školama, a za ove namjene trebalo bi da bude izdvojeno 100.000 KM. Cilj je da privrednici iz školskih klupa dobiju obučene radnike koji se brzo mogu uključiti u radni proces", rekli su u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje.

Dragoljub Vuković, direktor Škole učenika u privredi, istakao je da je praksa veoma bitna, jer kada bi učenici imali više časova praktične nastave, na tržištu rada bismo imali mnogo kvalitetnije radnike.

"Učenici u našoj školi imaju kvalitetnu praktičnu nastavu i nakon što završe školovanje osposobljeni su da obavljaju poslove za koje su se školovali", kazao je Vuković.

Smatra da đaci u srednjim stručnim školama treba da imaju što više časova prakse, a manje teorije, kao što je sada slučaj u većini njih.

U nadležnom odjeljenju rekli su da je u planu da oko 700.000 KM bude investirano u razvoj preduzetničke infrastrukture, a da to podrazumijeva ulaganja u Poslovnu zonu "Ramići", ali i otvaranje nove poslove zone kod "Jelšingrada".

"Važan segment razvoja i novog zapošljavanja nose i aktivnosti Centra za razvoj poljoprivrede i sela te su planirana podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i realizaciju projekata iz ove oblasti u iznosu od 900.000 maraka", kazali su u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje.

Prema njihovim riječima, i u sektoru turizma postoji potencijal za nova radna mjesta te je za projekte iz ove oblasti planirano 111.000 KM, a za subvencije za privođenje zemljišta kulturi biće izdvojeno 200.000 KM.

Planirano je da Gradska razvojna agencija za sufinansiranje projekata od značaja za grad izdvoji oko 60.000 KM, a 15.000 KM trebalo bi da bude izdvojeno za Inovacioni centar grada.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije