Privreda

Za nova radna mjesta u Banjaluci više od tri miliona KM

Za nova radna mjesta u Banjaluci više od tri miliona KM
Foto: N.N. | Za nova radna mjesta u Banjaluci više od tri miliona KM

BANJALUKA - Za otvaranje novih radnih mjesta na području grada ove godine iz gradskog budžeta biće uloženo više od 3,1 milion KM, utvrđeno je Akcionim planom zapošljavanja.

Ovim dokumentom predviđene su nabavka mašina i prekvalifikacija radnika, a do njegove realizacije će doći ako dobije zeleno svijetlo na sjednici Skupštine grada, koja je zakazana za ponedjeljak.

"Planirano je i opremanje kabineta za praktičnu nastavu u srednjim stručnim školama, a za ove namjene trebalo bi da bude izdvojeno 100.000 KM. Cilj je da privrednici iz školskih klupa dobiju obučene radnike koji se brzo mogu uključiti u radni proces", rekli su u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje.

Dragoljub Vuković, direktor Škole učenika u privredi, istakao je da je praksa veoma bitna, jer kada bi učenici imali više časova praktične nastave, na tržištu rada bismo imali mnogo kvalitetnije radnike.

"Učenici u našoj školi imaju kvalitetnu praktičnu nastavu i nakon što završe školovanje osposobljeni su da obavljaju poslove za koje su se školovali", kazao je Vuković.

Smatra da đaci u srednjim stručnim školama treba da imaju što više časova prakse, a manje teorije, kao što je sada slučaj u većini njih.

U nadležnom odjeljenju rekli su da je u planu da oko 700.000 KM bude investirano u razvoj preduzetničke infrastrukture, a da to podrazumijeva ulaganja u Poslovnu zonu "Ramići", ali i otvaranje nove poslove zone kod "Jelšingrada".

"Važan segment razvoja i novog zapošljavanja nose i aktivnosti Centra za razvoj poljoprivrede i sela te su planirana podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i realizaciju projekata iz ove oblasti u iznosu od 900.000 maraka", kazali su u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje.

Prema njihovim riječima, i u sektoru turizma postoji potencijal za nova radna mjesta te je za projekte iz ove oblasti planirano 111.000 KM, a za subvencije za privođenje zemljišta kulturi biće izdvojeno 200.000 KM.

Planirano je da Gradska razvojna agencija za sufinansiranje projekata od značaja za grad izdvoji oko 60.000 KM, a 15.000 KM trebalo bi da bude izdvojeno za Inovacioni centar grada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije