Privreda

Pratite nas na Google news

Za obnovu "Gate" potrebna dva miliona KM

Za obnovu "Gate" potrebna dva miliona KM
Foto: N.N. | Za obnovu "Gate" potrebna dva miliona KM
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Zbog lošeg stanja smještajnih kapaciteta i dugogodišnjeg neulaganja, lječilište "Gata", u istoimenom mjestu nadomak Bihaća, susreće se posljednjih godina sa znatno smanjenim brojem korisnika usluga te javne ustanove.

Prema riječima Aide Perviz, direktorice lječilišta, sve je manje posjetilaca koji plaćaju pune cijene usluga, a najveći broj njih žali se na vrlo loše uslove smještaja i boravka.  Kaže kako su neophodne investicije u modernizaciju i uređenje soba, promjenu stolarije i uvođenje novih sadržaja kao što je internet kako bi se stvorili bolji uslovi.

"Jednostavno, pacijenti koji dolaze i žele da plate usluge i boravak sopstvenim novcem žele mnogo više nego što im mi možemo pružiti. Oni se na žale na medicinsku uslugu i kvalitet vode, već ukazuju kako ostale usluge nisu na nivou odgovarajućih standarda. Primjer su naše sobe koje vape za renoviranjem", istakla je Pervizova.

Prema njenim riječima, ova ustanova danas većinom služi potrebama javnog zdravstva, te joj je neophodna što hitnija sanacija. Ona je dodala kako već postoji plan za rehabilitaciju lječilišta, ali da je u te svrhe potrebno izdvojiti dva miliona maraka.

"Tim planom predviđeno je proširenje kapaciteta za još 19 soba, te izgradnja unutrašnjeg i vanjskog bazena. Međutim, pomenuta sredstva mi nemamo, a moguće bi ih bilo obezbijediti jedino privlačenjem investitora", kazala je Pervizova. Inače, pomenuto lječilište djeluje kao javna ustanova, a zbog teške finansijske situacije u USK, tamo godinama nema nikakvih ulaganja. Trenutno radi s minimalnim kapacitetima, sa dva mala bazena koja ne mogu da zadovolje potrebe brojnih gostiju, a stručnjaci kažu kako je potrebna izgradnja mnogo većeg bazena i drugih sadržaja kako bi se zdravstveno-turistička ponuda podigla na mnogo viši nivo. Ranija istraživanja su pokazala kako termalni izvori na ovom području sadrže brojne minerale zbog čega ta voda ima ljekovita svojstva u liječenju brojnih bolesti.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije