Privreda

Za obnovu mostova prema Hrvatskoj dva miliona KM

Za obnovu mostova prema Hrvatskoj dva miliona KM
Foto: N.N. | Za obnovu mostova prema Hrvatskoj dva miliona KM

​SARAJEVO, BANJALUKA - Nakon nekoliko godina pregovora i procedura, zaključivanja sporazuma o održavanju mostova na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Savjet ministara BiH odlučio je da za rekonstrukciju sedam mostova u narednih pet godina izdvoji dva miliona KM.

Ova odluka Savjeta ministara BiH donesena je krajem januara, a nedavno je objavljena i u "Službenom glasniku Bosne i Hercegovine", i u njoj se, između ostalog, navodi da se radi o vanrednom održavanju sedam mostova, i to mostova Brčko - Gunja, Orašje - Županja, Šamac - Slavonski Šamac, Brod - Slavonski Brod, Gradiška - Stara Gradiška, Dubica - Jasenovac i Novi Grad - Dvor.

Odluka o odobravanju višegodišnjeg projekta odražvanja mostova odnosi se na period od 2020. do 2024. godine, s tim da će svake godine u vrijeme trajanja projekta biti odobreno po 400.000 KM.

"Sredstva će se evidentirati kao program posebnih namjena Ministarstva komunikacija i prometa BiH. Odobrena a nerealizovana sredstva prenosiće se u narednu fiskalnu godinu do završetka projekta", stoji u odluci koja je objavljena u "Službenom glasniku BiH".

Inače, priča o potrebi rekonstrukcije mostova između BiH i Hrvatske počela je još prije više od pet godina, a 2015. godine i Vlada Hrvatske donijela je odluku da se ide u pravcu zaključivanja sporazuma s obzirom na to da se na granici između BiH i Hrvatske nalazi sedam graničnih mostova, a ne postoji sporazum koji reguliše pitanje redovnog i vanrednog održavanja mostova kao i eventualne rekonstrukcije mostova.

"Sporazumom bi se u cijelosti uredilo održavanje postojećih kao i svih budućih izgrađenih graničnih mostova na rijekama Savi i Uni. Istovremeno, ugovorone strane bi se sporazumjele da će troškove održavanja snositi u omjeru 50:50", saopštili su tada iz Vlade Hrvatske.  BiH u proceduri je zaključivanja sporazuma i sa Srbijom o rekonstrukciji mostova između ove dvije zemlje. Prema tom sporazumu od 11 mostova BiH bi preuzela održavanje pet, a Srbija šest. Ukupna vrijednost održavanja ovih 11 mostova bila bi oko 12,9 miliona KM, s tim da se na BiH odnosi 4,2 miliona KM. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije