Privreda

Za osam mjeseci zabilježeno 56.307 turista

Za osam mjeseci zabilježeno 56.307 turista
Foto: Pexels | Za osam mjeseci zabilježeno 56.307 turista

U Banjaluci je za osam mjeseci ove godine evidentirano 56.307 dolazaka turista, od kojih 33.221 strani, te 88.876 noćenja, izjavila je Srni stručni saradnik za odnose sa javnošću gradske Turističke organizacije Branka Branković.

Brankovićeva je precizirala da su u istom periodu prošle godine registrovana 32.978 dolaska i 48.458 noćenja.

Ona je navela da je u avgustu Banjaluku posjetilo 2.647 domaćih i 5.491 stranih turista, odnosno da je zabilježeno 3.769 noćenja domaćih i 10.150 noćenja stranih turista.

"Riječ je o statističkim pokazateljima, broju dolazaka i noćenja kada je riječ o hotelima, motelima i hostelima. Statistika u ovom slučaju ne obuhvata `stan na dan`, odnosno apartmanske smještaje i kuće za odmor, seoska domaćinstva i vikendice, tako da su podaci o broju noćenja i dolazaka zasigurno mnogo veći nego što je statistika i pokazala", istakla je Brankovićeva.

Brankovićeva je rekla da se dešava da ni svi registrovani smještajni kapaciteti nisu ažurirani, niti prijavljuju tačan broj gostiju.

Kada je riječ o broju noćenja, ona je ocijenila da je ta brojka barem 2,5 puta veća nego što statistika prikazuje.

Brankovićeva je istakla da Banjaluku u sve većem broju posjećuju turisti iz zemalja koje su povezane avio-linijama sa Banjalukom.

"Primijetan je i veći broj turista iz azijskih zemalja, upravo zbog povezanosti sa beogradskim aerodromom", dodala je Brankovićeva.

Ona je rekla da je Banjaluka po broju dolazaka i dalje prvi grad u Srpskoj, a četvrta turistička destinacija po broju noćenja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije