Privreda

Za podsticaje za povećanje plata u RS lani isplaćeno oko 8 miliona KM

Za podsticaje za povećanje plata u RS lani isplaćeno oko 8 miliona KM
Foto: Ilustracija | Za podsticaje za povećanje plata radnika lani isplaćeno oko 8 miliona

Privrednim subjektima u Republici Srpskoj je, u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi, tokom 2020. godine isplaćeno ukupno 8.035.997 KM na ime podsticaja za povećanje plata radnika, saopšteno je iz Ministarstva privrede i preduzetništva Srpske.

Sredstva za prvi obračunski period jul-decembar 2019. godine odobrena su za 450 privrednih subjekata kojima je isplaćeno 3.178.487 KM na ime povećanja plate za 13.052 radnika, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

U Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske ističu da su sredstva za drugi obračunski period januar-jun 2020. godine odobrena za 519 privrednih subjekata kojima je isplaćeno 4.857.510 KM na ime povećanja plate za 18.193 radnika.

Pravo na podsticajna sredstva imala su privredna društva i preduzetnici koji su povećali plate zaposlenih u odnosu na početnu platu iz marta 2019. godine, a ispunjavaju opšte i posebne uslove Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske, podsjećaju u resornom ministarstvu.

Izmjenom i dopunom zakona uvedena je mogućnost da privredni subjekt može ostvariti pravo na podsticaj i za radnike sa kojima je zasnovao radni odnos i poslije marta 2019. godine.

Podsticaj je isplaćen privrednim subjektima u 40 opština Republike Srpske, a najveći iznos podsticaja isplaćen je privrednim subjektima iz prerađivačke industrije.

Primjena ove mjere imala je pozitivan uticaj na realni sektor privrede u Republici Srpskoj, a između ostalog doprinijela je rastu prosječnih plata i povećanju broja zaposlenih uprkos negativnom uticaju na cjelokupnu privredu tokom pandemije virusa korona.

Sredstva predviđena ovim zakonom se nalaze u budžetu Ministarstva privrede i preduzetništva i za 2021. godinu, te će privredni subjekti moći aplicirati na ime povećanja plata radnika za odgovarajući obračunski period, zaključuje se u saopštenju resornog ministrastva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije