Privreda

Za sedam mjeseci manja proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata

Za sedam mjeseci manja proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata
Foto: N.N. | Za sedam mjeseci manja proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata

U Republici Srpskoj je za sedam mjeseci ove godine proizvedeno 1,019 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je za 7,8 odsto manje nego u istom periodu lani, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Od ukupne mase na sortimente lišćara otpada 534.630 metara kubnih, a na četinare 484.778 metara kubnih.

Najzastupljeniji u proizvodnji bili su trupci, kojih je proizvedeno 344.559 metara kubnih od četinarskog drveta i 187.619 metara kubnih od lišćara.

U Srpskoj je za sedam mjeseci ukupno prodato 982.091 metar kubni raznih šumskih sortimenata, što je za 8,8 odsto manje nego u istom periodu lani.

Najzastupljeniji i u prodaji bili su trupci.

Sekretar Udruženja šumarstva i dvroprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da se treba nadati da će u narednom periodu dođi bar do izjedanačavanja sa nivoom prošlogodišnjih pokazatelja u šumarstvu.

On je dodao da je, zahvaljujući julskoj proizvodnji koja je znatno veća u odnosu na isti mjesec prošle godine, došlo do ublažavanja proizvodnih podbačaja koji su zabilježeni u prvom polugodištu ove godine.

„Bilo je i poremećaja u kontinuitetu i dinamici snabdijevanja i određeni ugovori sa drvoprerađivačima nisu realizovani u onom procentu kojeg je nalagala dinamika. U nekoj mjeri prodaja je normalizovana zahvaljujući smanjenju ili neutralisanju određenih problema koji su u prvom redu bili vezani za kooperante - izvođače radova u šumarstvu“,  rekao je Šinik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije