Privreda

Pratite nas na Google news

Zajednički minimalac u EU?

Zajednički minimalac u EU?
Foto: N.N. | Zajednički minimalac u EU?
Srna

BRISEL - Evropska komisija želi da uvede zajedničku minimalnu platu za cijelu EU - radi se o pokušaju sprečavanja masovnog odlaska radnika sa istoka na zapad i sjever Unije.

Vrh Unije u Briselu želi da minimalnu platu "veže" za medijalnu, jer mnogi vjeruju da taj iznos bolje odslikava realni život od prosječne plate.

Razlika između ta dva iznosa jeste u tome što je prosječna plata aritmetička sredina svih iznosa, dok je medijalna plata - srednja, ona od koje jednak broj ljudi ima veći i manji iznos.

Ekonomski portali navode da postoje velike razlike među primanjima u EU, a Brisel nema ovlaštenje da određuje plate u članicama.

Uprkos tome, Evropska komisija planira da propiše kriterijume koje će vlade članica morati da ispune pri određivanju te plate.

Predstavljene su prve konture plana, a u evropskim krugovima navodi se da bi glavni kriterijum trebao biti taj da minimalna plata iznosi najmanje 60 odsto medijalne u pojedinoj zemlji.

Taj prijedlog je odmah naišao na otpor, i to na sjeveru Evrope gdje su socijaldemokratske tradicije najsnažnije.

Jedan od glavnih ciljeva Evropske komisije jeste da tom mjerom smanji i iseljavanje radnika sa istoka na zapad Unije.

Najvišu minimalnu platu u EU, više od 2.000 evra, ima Luksemburg, a najmanju Bugarska, u kojoj najmanje plaćeni radnici mjesečno zarade nešto više od 300 evra bruto

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije