Privreda

Zaključak ministara: BiH ide ka napretku u međunarodnoj energetskoj zajednici

Zaključak ministara: BiH ide ka napretku u međunarodnoj energetskoj zajednici
Foto: Vesna Duka | Zaključak ministara: BiH ide ka napretku u međunarodnoj energetskoj zajednici

Bosna i Hercegovina na zajedničkom nivou ide ka napretku u međunarodnoj energetskoj zajednici, bez obzira na trenutni zastoj, zaključeno je nakon sastanka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staše Košarca, ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića i ministra energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkovskim.

Napominjući da je u zakonskoj legislativi Republika Srpska odmakla ispred Federacije BiH, ministar Košarac je izrazio očekivanje da će i drugi entitet u nekoliko narednih mjeseci dostići taj nivo zakona, te da će dalje ići ka zajedničkom rješenju, a na ministarskom sastanku u BiH početkom aprila će biti definisani dalji koraci.

"Zastoj jeste na zajedničkom nivou s obzirom na to da je Valentin Incko nametnuo krivični zakon, što je definitivno proizvelo političku krizu, a mi vjerujemo da će, po ustpostavljanju istog tempa Federacije BiH, na zajedničkom nivou biti riješeno to pitanje u skladu sa direktorivama Evropske unije", kazao je Košarac.

On je kazao da predstoji i rješavanje pitanja dekarbonizacije, reforme tržišta električne energije i druga pitanja koja proizlaze iz evropskih standarda.

I ministar Petar Đokić je potvrdio da će samo zajedničkim dogovorima u oba entiteta biti unaprijeđeno stanje energetike, bez obzira na to što je Republika Srpska u prethodnom periodu provela sve direktive Evropske unije po pitanju energetske reforme, a najviše u zakonodavstvu.

"Preostaje nam još da dovršimo započetu reform elektroprivrede RS koja se odnosi na reorganizovanje proizvodnih preduzeća, jer smo distributivna reformisali, a sada modeliramo jedinstveni sistem u Srpskoj", kazao je ministar Đokić, izrazivši nadu da će i građani i privreda i u trenutnoj energetnskoj krizi, ali i u budućnosti imati kvalitetno snabdijevanje električnom energijom.

On je napomenuo da će važna energetska pitanja biti razmatrana i na sastanku koji slijedi u Neumu, te da će se i na predstojećem samitu energetike u Trebinju, ali i kasnije zajedničkim djelovanjem svih iznalaziti najkvalitetnija rješenja u energetici.

Federalni ministar Džindić je potvrdio da se na ovaj način može ići ka što bržoj i što efikasnijoj energetskoj traziciji, te da svim moraju provoditi svoj dio obaveza prema Međunarodnoj energetskoj zajednici.

"Federacija BiH je zajedno sa svojim partnerima, GIZ-om, USAID-om i kompletnim ministarstvom Vlade Federacije pripremila set zakona koji ćemo na energetskom samitu u Neumu prezetnovati i promovisati", rekao je Džindić, izrazivši nadu da će trebinjski dogovor izroditi još sastanaka na kojim će biti izdefinisani strateški koraci.

Rezimirajući sastanak, direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkovski je kazao da se i ovom prilikom ispostavilo veoma važnim da se implementiraju evropska pravila u Bosni i Hercegovini, a da je kriza u Ukrajini pokazala koliko je važna energetska i socijalna stabilnost.

"Diskutovali smo vrlo detaljno kakva je perspektiva napretka u energetskom sektoru čija reforma može donijeti jako puno benefita Bosni i Hercegovini", dodao je Lorkovski, čestitavši progresu koji je postigla Republika Srpska donošenjem zakonske legistlative, ali, kako kaže, i Federacija nije zanemarila svoje obaveze.

On je još jednom ponovio da ovaj Sekretarijat ipak insistira na usvajanju jedinstvenog državnog zakona koji će regulisati sve nedostajuće elemente, a međunarodna zajednica će pružiti svu svoju pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije