Privreda

Zamrzavaju plate u javnom sektoru na tri godine

Zamrzavaju plate u javnom sektoru na tri godine
Foto: Image by PublicDomainPictures from Pixabay | Zamrzavaju plate u javnom sektoru na tri godine
N.N.

LONDON - Zbog krize izazvane korona virusom, Velika Britanija nema izbora nego da zamrzne plate u javnom sektoru na čak tri godine.

Vijest da se pet miliona zaposlenih u javnom sektoru u Velikoj Britaniji suočava sa zamrzavanjem plata izazvala je nezadovoljstvo u tamošnjoj javnosti, prenosi portal "Index".

Ova mjera, osmišljena kao odgovor na finansijske posljedice pandemije, odnosi se na učitelje, policiju, vojsku i javne službenike, ali ne i na zdravstvene radnike, koji su izuzeti zbog njihovih napora u borbi protiv korona virusa.

Plan objavljuju u srijedu

Britanski ministar finansija Riši Sunak izneće u srijedu plan za obuzdavanje plata i uspostavljanje ravnoteže u budžetu. Naime, budžetski izdaci uveliko su se povećali tokom pandemije. Prema projenama britanske vlade, trogodišnje zamrzavanje plata u javnom sektoru donijelo bi uštedu od 23 milijarde funti. Rezervna varijanta je ograničiti rast plata na samo jedan odsto godišnje, pri čemu bi ušteda iznosila 11 milijardi funti.

Nova runda stezanja kaiša za britanske javne službenike, od kojih su mnogi u prvim redovima borbe protiv korona virusa, posljedica je rekordnog zaduživanja vlade tokom krize i vjerovatno će biti u snažnom kontrastu s nagodbom premijera Borisa Džonsona oko plata u oružanim snagama.

Sindikati se pobunili

Ovom planu očekivano su se usprotivili sindikati, koji ga smatraju dodatnim udarcem svojim članovima usred krize. Mnoga će obećanja biti pogažena, smatra Kevin Kortni, koji upozorava da je Džonson obećao kako će povećati plate učiteljima na više od 30.000 funti godišnje do 2022. godine.

"Nećemo dopustiti da zaposleni u javnom sektoru plate ovu krizu novom štednjom i zamrzavanjem plata. Ovo je udarac u zube onima koji se bore protiv pandemije. Naši članovi još osjećaju posljedice 10-godišnje štednje konzervativne vlade. Ministri dijele milijarde svojim prijateljima kroz ugovore, a istovremeno smišljaju kako da smanje platu radnicima koji su u prvim redovima borbe protiv korona virusa", rekla je Rehana Azam, glavna sekretarka sindikata GMB.

Azam kao argument iznosi zamrzavanje plata koje je konzervativna vlada uvela nakon finansijske krize 2008. godine, a očekuje se da će Sunak kao protivargument iznijeti da primanja javnog sektora moraju biti u skladu sa situacijom u privatnom sektoru u kojem su plate pod pritiskom jer se britanska ekonomija bori s najtežom recesijom u istoriji.

Britanija potrošila 210 milijardi funti na borbu protiv pandemije

Britanska je vlada dosad samo na borbu protiv pandemije potrošila više od 210 milijardi funti, a očekuje se da će do proljeća sljedeće godine potrošiti još desetine milijardi.

Zbog tih troškova i pada BDP-a, vladin Biro za budžetsku odgovornost očekuje da će se Ministarstvo finansija ove godine morati zadužiti za 400 milijardi funti.

Procjenjuje se takođe da će budžetski deficit biti dvostruko veći nego 2008. godine.

Velika Britanija u javnom sektoru ima više od 5,4 miliona zaposlenih, a većina ih radi u zdravstvu i obrazovanju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje ovog ljeta nagradilo svoje uposlenike

Marketing tim / 29.07.2021 10:15

Sarajevo - Renomirani bosanskohercegovački osiguravatelj je uprkos globalnoj pandemiji koronavirusa uspješno završio poslovnu 2020. godinu, ispunivši sve ciljeve koji su bili postavljeni pred najbrže rastuće osiguravajuće društvo u našoj zemlj a svoj uspjeh su podjelili sa svojim uposlenicima i poslovnim partnerima.

ASA osiguranje | ASA Osiguranje ovog ljeta nagradilo svoje uposlenike

Porast bruto premije za 17,43% i povećanje ukupne dobiti ASA Osiguranja na 2.720.403 KM uz bruto policiranu premiju od 38.084.118 KM u prethodnoj godini, nije došao sam od sebe nego je rezultat predanog rada naših uposlenika uprkos teškoj godini punoj poslovnih i ličnih izazova koje je sa sobom nosila globalna pandemija. Naši uposlenici su se i u teškim okolnostima izavanim COVID-19 pandemijom pokazali kao vrhunski profesionalci pred kojim nijedan problem nije nerješiv i nepremostiv“, kazao je Adnan Hodžić, direktor društva i predsjednik Uprave ASA Osiguranja.

  • Šampion u brzini isplate šteta je u 2021.godini i Šampion u brizi o svojim zaposlenicima.
  • Projektom #Odmori387 ASA Osiguranje pomoglo hotelijere širom BiH. 

Prepoznajući visoki stepen zalaganja svojih zaposlenih, ASA Osiguranje je nagradilo sve zaposlenike ASA Osigiranja i ASA Assistance-a  jednim vikend-odmorom u hotelima širom BiH, te na taj način odalo priznanje na trudu i timskom radu bez kojih poslovni uspjesi i vrhunski rezulatati najpoznatijeg domaćeg osiguravajućeg društva ne bi bili mogući.

Stoga je ASA Osiguranje ovo ljeto pokrenulo projekat #Odmori387 putem kojeg je svim uposlenicima upriličen produženi vikend u jednom od partnerskih hotela u Banja Luci, Bihaću, Vitezu-Čardacima, Mostaru i Sarajevu. Na ovaj način je

„Šampion u brzini isplate štete“ pored već ranije iskazane brige o svojim uposlenicima, napravio dodatni iskorak u dijeljenju uspjeha sa zajednicom u kojoj djeluje.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje ovog ljeta nagradilo svoje uposlenike
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje ovog ljeta nagradilo svoje uposlenike

Kao domaća kompanija, svjesni enormne štete koju je uslijed pandemije pretrpjela bosanskohercegovačka turistička zajednica zajedno sa hotelijerima širom naše zemlje, već početkom ljeta smo rezervisali smještaj za sve naše uposlenike kod naših partnera u turizmu i hotelijerstvu i tim putem dali svoj doprinos u revitalizaciji ove teško pogođene industrijske grane. Na ovaj način smo uspjeli podjeliti plodove našeg rada, kako sa našim klijentima sa kojim imamo prvenstveno partnerske odnose, tako i sa svim našim kolegicama i kolegama na čiji smo doprinos u protekloj poslovnoj godini istinski ponosni. ASA Osiguranje je sretno što ima tako posvećene i odgovorne kolege, a posebno nas raduje kada naš uspjeh možemo podjeliti i sa našim poslovnim partnerima“ zaključio je Hodžić.

Najčitanije