Privreda

Zaštiti domaću proizvodnju mesa i klaoničare

Zaštiti domaću proizvodnju mesa i klaoničare
Foto: Ilustracija | Zaštiti domaću proizvodnju mesa i klaoničare

SARAJEVO - Udruženje poljoprivrednika BiH, zajedno sa grupom proizvođača i prerađivača mesa, uputilo je poziv institucijama BiH da uvedu opterećenje prilikom uvoza svinjskog i junećeg mesa u BiH kako bi domaća proizvodnja svinja i junadi, te klaoničari bili zaštićeni od nelojalne konkurencije.

"Uvozom svježeg rashlađenog svinjskog i junećeg mesa nisu ugroženi samo primarni proizvođači, već i klaonice u BiH koje se suočavaju sa problemom viška radne snage", saopšteno je iz Udruženja poljoprivrednika BiH.

U saopštenju je navedeno da se zato od institucija BiH traži da, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, odmah uvedu opterećenje prilikom uvoza svježeg rashlađenog svinjskog i junećeg mesa svih kategorija koje bi se sastojalo od prelevmana od dvije KM po kilogramu i 10 odsto carine u trajanju od 200 dana.

"Pošto su cijene živih junadi i svinja pale ispod svake granice rentabilnosti, a nema ni potražnje, smatramo da je naš zahtjev opravdan", istakli su iz Udruženja.

Pozivajući na donošenje navedenih mjera kako proizvođači i klaoničari ne bi trpjeli dalje štete, Udruženje upozorava da će, ukoliko ovi zahtjevi ne budu ispoštovani, biti uništene proizvodnja junećeg i svinjskog mesa, a time i klaonički kapaciteti.

Zahtjev su, osim Udruženja poljoprivrednika, potpisale mesne industrije "Rakitno" Posušje, "Bajra" Travnik, "Vizion" Rogatica i "Suša komerc" Visoko, koje imaju klaonice i trpe problem zbog nelojalne konkurencije sa uvezenim mesom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije