Privreda

Zaštititi usjeve od nevremena

Zaštititi usjeve od nevremena
Foto: Srna | Zaštititi usjeve od nevremena

GRADIŠKA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da će Ministarstvo uvesti više mjera usmjerenih ka podršci i nabavci sistema koje mogu umanjiti štetu od nevremena na poljoprivrednim usjevima.

Ministar je, nakon posjete Fabrici stočne hrane "Farmofit" u Gradišci rekao da su to sistemi za navodnjavanje, zaštitu od mraza i grada i podrška kod osiguranja poljoprivrednih usjeva. 

"Ministarstvo obezbjeđuje polovinu sredstava za svakog proizvođača koji osigura svoju proizvodnju i proizvođači moraju shvatiti da ne postoji nijedna država na svijetu koja može nadoknaditi štetu do koje dolazi u sve češćim vremenskim nepogodama", kaže Pašalić. 

On je ocijenio da je nemoguće da Ministarstvo sanira tu štetu i da to moraju raditi osiguravajuće kuće. 

"Poljoprivrednci su sve više zainteresovani za polise osiguranja, o čemu govori podatak da smo 2018. godine prvi put iskoristili sva sredstva za subvencije, dok prethodnih godina to nije bio slučaj", naveo je Pašalić. 

On je pozvao proizvođače da, osim toga što investiraju u sisteme koji obezbjeđuju izvjesniju proizvodnju, osiguravaju i svoje usjeve. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije