Privreda

Zavod "Dr Miroslav Zotović" preuzeo "Slateks": Prvi pacijenti do kraja godine

Zavod "Dr Miroslav Zotović" preuzeo "Slateks": Prvi pacijenti do kraja godine
Foto: Ilustracija | Zavod "Dr Miroslav Zotović" preuzeo "Slateks": Prvi pacijenti do kraja godine

BANJALUKA - Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović", uplatom druge tranše sredstava, preuzeo je objekat Gerontološkog centra "Slateks" u Slatini, a koji je izlicitiran u avgustu ove godine.

Kako su poručili u ovoj zdravstvenoj ustanovi, menadžment će odmah početi s aktivnostima stavljanja ovog objekta u funkciju obavljanja zdravstvene djelatnosti iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije, ortopedije i baromedicine, što je u skladu sa djelatnošću Zavoda i uslugama koje pruža putem ugovorene obaveze s Fondom zdravstvenog osiguranja RS.

"Očekujemo da ćemo prve pacijente u ovom objektu primiti do kraja godine. U sklopu organizacije posla biće izvršena preraspodjela radnika koji će raditi na toj lokaciji i procjena potrebe prijema novih radnika, a u skladu s važećom sistematizacijom radnih mjesta", poručili su iz Zavoda.

Podsjećamo, objekat Gerontološkog centra "Slateks" u stečaju prodat je za 2,2 miliona KM na šestoj licitaciji, a to je ujedno bila i minimalna cijena po kojoj je mogao biti prodat. Inače, stručna procjena pokazuje kako je njegova vrijednost oko 7,7 miliona maraka.

Kapacitet centra je 174 kreveta u 99 soba, a cjelokupna imovina obuhvata šest objekata površine 4.550 kvadrata, zemljište površine 5.498 kvadratnih metara te gerontološka oprema, hotelska i ugostiteljska oprema, vozila, alat i inventar. Samo na zidu se nalaze umjetničke slike procijenjene na oko 54.000 maraka.

Ovakav scenario se mogao naslutiti objavljivanjem posljednje licitacije, gdje je, prema odluci Odbora povjerilaca, prodaja bila uslovljena time da djelatnost, koja uključuje i zdravstvenu zaštitu, bude nastavljena najmanje tri godine od dana preuzimanja imovine.

Sa druge strane, kupac je morao da dostavi dokaze o registraciji djelatnosti koja sadrži djelatnost ustanove sa smještajem i da ima određeni stepen zdravstvene zaštite ili rehabilitacije, što je poprilično razjasnilo situaciju i dalo "Zotoviću" svojevrsnu prednost.

Inače, uplaćena sredstva biće dovoljna da se namiri samo dio povjerilaca. Oni hipotekarni će biti namireni u procentu od oko 25 odsto, a ostali 40 odsto.

Potraživanja prema Gerontološkom centru iznose oko 11 miliona maraka, a najveći povjerioci su uglavnom banke preko kredita. Kada su radnici u pitanju, obaveze prema njima su izmirene za 2015. i 2016. godinu i još im se duguje oko 300.000 maraka.

Podsjećamo, luksuzno opremljen Gerontološki centar "Slateks" bio je projekat Vlade RS, a otvoren je 2011. godine. Za njegovu izgradnju je potrošeno više od pet miliona maraka.

Loša popunjenost, te opterećenost brojnim kreditima i kamatama primorali su Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS da pokrene postupak likvidacije nad ovom javnom ustanovom, da bi u martu 2017. godine bio otvoren i stečaj. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije