Privreda

Završen protest: Pet radnika iz Banovića dobili tražena prava

Završen protest: Pet radnika iz Banovića dobili tražena prava
Foto: N.N. | Završen protest: Pet radnika iz Banovića dobili tražena prava

BANOVIĆI - Za pet bivših radnika Borca iz Banovića, koji su se okupili danas ispred Vlade FBiH, tražeći svoja radnička prava, biće uplaćen ostatak doprinosa za zdravstveno osiguranje posebnom odlukom Vlade FBiH, potvrdio je ovo federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić nakon sastanka sa radnicima koji su stigli u Sarajevo.

Za preostalih osam radnica, kojima osim zdravstvenog nisu uplaćeni ni doprinosi za penziono osiguranje, ponuđeno je da se lično ili putem Sindikata solidarnosti prijave na javni konkurs koji će biti raspisan u narednih mjesec dana, sa cjelokupnom potrebom dokumentacijom.

"Oni će donijeti novu odluku za tih pet radnika i za zdravstvo će uplatiti sredstva. Za PIO će uplatiti onu razliku od 1.1. 2011 kao i one 22.000KM za zdravstvo. Za ovih osam je rečeno da se prijave na onaj javni oglas za koji ima novaca 8 miliona KM, rekli su da je prijavljeno toliki broj radnika da će ostati sredstava oko 7 miliona KM", kazao je Sakib Kopić, predstavnik Sindikata solidarnosti.

Konkurs će u narednih mjesec dana biti raspisan za uvezivanje radnog staža. Nakon sastanka i dogovora sa ministrom Džindićem, radnici Borca iz Banovića, zajedno sa predstavnikom Sindikata solidarnosti Sakibom Kopićem, odlučili su da se neće više zadržavati ispred zgrade Vlade FBiH.

Ranije, oni su stigli iz Banovića pred Vladu Federacije BiH kako bi tražili uvezivanje radnog staža i isplaćivanje doprinosa koje, prema njihovim riječima, još uvijek nisu dobili zbog prebacivanja nadležnosti Vlade Tuzlanskog kantona i Vlade Federacije BiH.

(NN/ba.n1info.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije