Privreda

Pratite nas na Google news

Završetak gradnje Pelješkog mosta bi mogao da kasni

Završetak gradnje Pelješkog mosta bi mogao da kasni
Foto: Ilustracija | Završetak gradnje Pelješkog mosta bi mogao da kasni
N.N.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je prilikom posjete gradilištu Pelješkog mosta rekao da bi završetak radova mogao kasniti i naglasio da će on zauvijek riješiti pitanje teritorijalne povezanosti Hrvatske.

Iz Hrvatskih cesta su kazali da gradnja za sada ide po planu, ali i da su spremni na sve scenarije. Ističu da će most biti spojen sa kopnom i u slučaju da ne bude završen do planiranog roka, jula 2021. godine.

Plenković je obišao radove i ocijenio da bi planirani završetak radova zbog korona virusa mogao biti produžen za dva do tri mjeseca. Cijeli proces je zakazao zbog toga što hrvatski radnici nisu imali mogućnost da odu u Kinu gdje je trebalo da nauče kako se proizvode određeni elementi mosta, prenosi "Index.hr".

Na Pelješkom mostu je počelo postavljanje rasponske konstrukcije, na samom gradilištu radi 600 radnika dok je njih 200 na pristupnim putevima.

Hrvatski premijer je rekao da su kineske kompanije za izgradnju puteva i mostova spremne uložiti dodatni napor, ali da se proces izgradnje može ubrzati i na političkom nivou.

Naglasio je kako je Pelješki most, projekt vrijedan 520 miliona evra, jedna od najvažnijih i strateški najbitnijih infrastrukturnih investicija koja u mandatu njihove vlade poprima svoje obrise, a cilj je da se u cijelosti završi.

"To je projekt koji će jednom zauvijek riješiti pitanje teritorijalne povezanosti Hrvatske, za sve nas, psoebno za kolege i prijatelje iz Dubrovačko-neretvanske županije on znači ravnopravan status te županije u čitavom sistemu i teritorijalnom ustrojstvu Republike Hrvatske", rekao je premijer.

Pristupni dio puteva za čiju izgradnju je zadužen Strabag, prema riječima Plenkovića, ide po planu i u rokovima, dok dio koji je dobio grčki Avax malo kasni, ali da bi i tu trebalo sve biti uredu u narednih mjesec.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije