Privreda

Zbog borbe za vlasništvo upitno 150 radnih mjesta u kompaniji "K-uni Plus"

Zbog borbe za vlasništvo upitno 150 radnih mjesta u kompaniji "K-uni Plus"
Foto: N.N. | Zbog borbe za vlasništvo upitno 150 radnih mjesta u kompaniji "Kuni Plus"

DERVENTA, DOBOJ - Obje kompanije, i "K-uni Plus" Derventa, i "K-uni" GMBH Austrija, tvrde da su vlasnici ovog derventskog preduzeća, u "K-uni Plusu" kažu da ova firma nastavlja s radom, sa dosadašnjim partnerima ili bez njih, a sa druge strane, iz kompanije "K-uni" tvrde da im lokalni menadžment brani ulazak u njihovu firmu.

Povodom ovog raskola predstavnici austrijske kompanije "K-uni" u petak su ispred Tužilaštva u Doboju održali protest, kojim su zahtijevali od nadležnih institucija i Vlade RS da ih podrži u vraćanju vlasti nad ovim preduzećem u Derventi.

Sabina Linet, direktorica "Kuni" GMBH Austrija, rekla je da ova kompanija u Derventi zapošljava 150 radnika te da su u nju investirali oko tri miliona evra.

"Trenutno je situacija takva da nam je zabranjen pristup firmi u Derventi. Mi smo ovdje imali lokalni menadžment u koji smo imali puno povjerenje, međutim oni su to povjerenje zloupotrijebili. Egzistencija preduzeća u Derventi je upitna, jer ne možemo proizvoditi. Molimo sve nadležne institucije da nas podrže u našim zahtjevima i da nam pomognu da nastavimo normalno raditi", rekla je Linetova.

Dodala je da su imali ugovor o povjereničkom držanju, koji je zloupotrebljen, te da im je tada zabranjen ulazak iako su jedini vlasnici firme.

"Mi smo angažovali advokate da zaštite naša vlasnička prava i prava svih naših radnika u toj kompaniji", kazala je Linetova. Istakla je da, nažalost, zbog ovoga, u situaciji izazvanoj virusom korona, unatoč velikom broju narudžbi, ne mogu proizvoditi.

"Ako sada u ovo doba krize radnici ostanu bez posla, ugrožena je njihova egzistencija. Može se desiti da u Derventi bez posla ostane 150 radnika, a zajedno sa njihovim porodicama oko 600 osoba može ostati bez finansijske egzistencije", navela je Linetova.

Sa druge strane, u sjedištu derventskog preduzeća tvrde da je ova kompanija od svog osnivanja u vlasništvu Roberta Bursaća, koji je jedini član sa 100 odsto udjelom.

"Sa navedenom firmom iz Austrije, koja iznosi optužbe, do sada smo imali samo poslovni odnos koji se sastojao iz njihove kupovine naših proizvoda", saopštili su oni.

Dodali su da su u posljednje vrijeme u odnosu sa austrijskom firmom imali nesuglasice te da je, kako ističu, austrijski partner posredstvom bivšeg prokuriste preduzeća Marice Kesak, pokušao i izvršio niz radnji, čime je nanesena šteta preduzeću.

"Protiv nje je zbog zloupotrebe ovlaštenja podnesena krivična prijava nadležnom tužilaštvu te je ista od strane osnivača razriješena sa dužnosti prokuriste", naveli su u "K-uni Plusu".

Dodali su da, kada je riječ o radnim mjestima, firma iz Austrije ni na koji način ne odlučuje, ali da je upravo zbog njihovih radnji moguće smanjenje obima posla, a samim tim i eventualno smanjenje broja radnika, ali da će nastaviti poslovanje sa dosadašnjim inostranim partnerima ili bez njih.

Siniša Simikić, zamjenik direktora preduzeća "K-uni Plus" Derventa, rekao je da posjeduju dokaze da Kesakova, zajedno sa nalogodavcima iz Austrije, namjerava lažnim ugovorima o zajmu i davanjem sredstava u zalog zadužiti ovo preduzeće, odvesti ga u stečaj pa mašine i alat prenijeti u preduzeće u Hrvatskoj, čiji je prokurista.

"Zbog toga smo u jednom trenutku bili primorani potpuno obustaviti proizvodnju", kazao je Simikić.

Dodao je da je Kesakova, navodno, tada zamijenila brave, izmijenila pristupne šifre i radnicima se predstavila kao novi direktor, a stvarnom vlasniku i licima ovlaštenim za zastupanje preduzeća fizički zabranila pristup. 

"Zbog svega navedenog, protiv nje je podnesena krivična prijava, pa nam sada preostaje jedino da čekamo djelovanje institucija", naveo je on.

Veroslava Marić, radnica koja u derventskom preduzeću radi posljednjih 14 godina, dala je svoju podršku austrijskoj kompaniji, jer, kako kaže, oni su jedini pravi vlasnici "K-uni Plus" firme.

"Mi smo stvarno bili zadovoljni poslom, imali smo i dobre plate. Ovi ljudi što su trenutno na čelu firme uništavaju ovo preduzeće, rade, a protiv njih se vodi dosta krivičnih postupaka", kazala je Marićeva.

Njen nekadašnji radni kolega Ediša Nikolić, kaže da je jedini zaposlenik "K-uni Plusa" koji je ove godine dobio otkaz i to, kako ističe, bez navedenog razloga.

"Putem pošte sam 20. novembra dobio radnu knjižicu, bez ikakvog objašnjenja", rekao je Nikolić. Kako su ranije pisale "Nezavisne", u ovoj kompaniji bave se proizvodnjom PVC profila za lajsne koje se koriste pri ugradnji fasada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije