Privreda

Zbog kašnjenja plate čeka 1.900 tona kukuruza

Zbog kašnjenja plate čeka 1.900 tona kukuruza
Foto: N.N. | Zbog kašnjenja plate čeka 1.900 tona kukuruza

KOZARSKA DUBICA - Trenutno 1.900 tona kukuruza čeka da uđe u proces proizvodnje u Hemijskoj preradi kukuruza (HPK) Draksenić, a za to vrijeme radnici, kojim još nije isplaćena decembarska plata, kod svojih su kuća, potvrdila nam je Uprava preduzeća.

Tako se dubička fabrika, inače jedina na prostoru bivše Jugoslavije koja proizvodi visokofruktozni sirup, ponovo našla u teškoj poziciji, baš kao i 146 zaposlenih, za čiju je decembarsku platu, po računicama Uprave, potrebno oko 128.000 maraka.

Direktor ovog preduzeća Jovica Šuman u izjavi za "Nezavisne" podsjeća da problemi datiraju još iz maja prošle godine, kada su radnici bili na čekanju, a on je tada, kako kaže, našao "Studen grupaciju" da uđe u uslužni posao i pokrenuli su rad fabrike.

"Pokrenuli smo, dakle, proizvodnju u fabrici, koja nije radila mjesec i po dana. Prvo smo potpisali jedan ugovor, pa drugi, pa treći i tako je tekla uslužna prerada, na način da su oni nama dovozili kukuruz, a mi pravili proizvod", rekao je Šuman.

Po njegovim riječima, problem je u tome što sredstva koja je na ovaj način dobijao HPK Draksenić nisu dovoljna za isplatu starih dugova, pa ih stišću dobavljači.

"Kod nas je po ugovoru definisano da plata za prethodni mjesec bude isplaćena do zadnjeg dana tekućeg mjeseca. Međutim, u decembru smo imali kvar na kotlu i nismo imali proizvodnje, već vanredne troškove", naveo je Šuman.

Kako dodaje, dogovorio je sa jednom bankom da objedine četiri kredita, a koji su iskorišteni kako bi se pokrenuo rad fabrike koja nije radila 15 godina.

"Sa bankom sam dogovorio da kredite objedinimo i da nam daju novi kredit sa grejs periodom od šest mjeseci i periodom otplate od 60 mjeseci. Morali smo da platimo 101.000 maraka tekućih obaveza kako bi naš zahtjev išao na kreditni odbor. Bio sam stoga prinuđen da zakasnimo sa platom nekoliko dana kako bismo ta sredstva isplatili banci", tvrdi Šuman i dodaje  da im kredit još nije odobren, pa su oni ušli u realan problem.

U međuvremenu, kako tvrdi, krenule su tenzije kod radnika.

"Sindikat nam je poručio da, ako plata ne bude zadnji dan u mjesecu, oni ne daju nalog da se puni kukuruz. Mi imamo sad ovdje na stanju 1.900 tona kukuruza, ali ga ne smijemo uvući u proces proizvodnje. Kako da napunimo taj kukuruz, a sutra radnici odu u štrajk? Taj kukuruz bi se onda mogao samo baciti", rekao je Šuman, te dodao da razumije i radnike.

Potvrđuje i Miroslav Zgodić, predsjednik Sindikata HPK, da je većina radnika poslata svojim kućama, a da ih je samo manji dio još na radnim mjestima.

"Niko ne zna šta će se dalje dešavati. Skoro svi radnici su poslati kućama. Možda je je još 10 do 15 radnika, u finalnom pogonu i privode svoj posao kraju, odnosno završavaju određeni dio posla. Svi ostali su poslati kućama", rekao je Zgodić za "Nezavisne".

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da je u ponedjeljak održan sastanak u Ministarstvu sa predstavnicima HPK Draksenić, te da se traži rješenje, a više informacija moglo bi biti poznato nakon današnje sjednice Vlade RS.

Podsjetimo, kako je ranije objavljeno, Vlada RS dozvolila je firmi "Studen global see" da izvrši dubinsku analizu preduzeća HPK, nakon čega bi trebalo da stigne ponuda za kupovinu državnog kapitala u tom dubičkom preduzeću.

Iz kompanije "Studen global see" rekli su nam da je ova poslovna grupa sprovela dubinsku analizu preduzeća HPK a.d. Kozarska Dubica, a dalji planovi zavise od rezultata i zapažanja iz sprovedene dubinske analize preduzeća, a nakon toga i eventualnih pregovora sa Vladom Republike Srpske.

"Saradnja komercijalne prirode sa HPK, odnosno nastavak uslužne proizvodnje je realan, a razgovori o ovoj temi biće realizovani u narednim danima. Mi svakako imamo u vidu da su naši proizvodi iz kompanija u Agroindustrijskom kompleksu Brčko kompatibilni sa proizvodnjom u HPK", rekli su nam iz kompanije "Studen global see".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije