Privreda

Zbog mašine zaključao tuđe preduzeće

Zbog mašine zaključao tuđe preduzeće
Foto: Jelena Đurđević | Zbog mašine zaključao tuđe preduzeće

BANJALUKA - Darko Sekimić, vlasnik preduzeća "Agrocentar Lijevče", stavio je katanac na govedarsku farmu "Farmland" u Novoj Topoli kako bi osigurao mašinu koju je kupio u postupku licitacije.

Kako je Sekimić rekao za "Nezavisne", sa mašine peletirke, koja se nalazi u krugu farme, ukradeno je 30 odsto opreme pa je na ovaj način bio prinuđen da zaštiti svoju imovinu.

"O svemu su upoznati radnici i njihov pravnik, koji imaju ključ i mogu da uđu po potrebi", kazao nam je on.

To nam je potvrdila i Miroslava Drinić, pravni zastupnik nekadašnjih radnika, koji još od prošle godine kroz prodaju imovine pokušavaju da namire bar dio dugovanja koje im je uprava farme ostala dužna na osnovu plata.

U pitanju je iznos od oko 300.000 maraka, a do sada su se namirili u iznosu od oko 30 odsto.

"On nam je na zadnjem ročištu za prodaju popisanih stvari rekao da će to uraditi, te da potencijalni kupci imovine mogu bez problema ući u krug i pogledati stvari u slučaju da su zainteresovani", kazala nam je Drinićeva, koja je dodala kako je o ovom postupku obavijestila sud. Prema njenim riječima, i pored činjenice da je kapija zaključana, imovina preduzeća se svakodnevno iznosi i krade o čemu je upoznata i policija.

"Jedan čovjek je kupio cisternu, a kada je kasnije otišao po nju, nije je bilo", ispričala nam je ona.

"Farmland" kroz obaveze i kredite državi duguje desetine miliona maraka. Spasonosno su najavljivali kineske investitore, koji je trebalo da kupe objekte i postrojenja za 24 miliona evra, ali do realizacije tog posla nije došlo.

To ne treba da čudi s obzirom na to da su objekti i nekretnine totalno zapušteni, u šta se na terenu uvjerila i ekipa "Nezavisnih", pa je pitanje ko bi ulagao milione u ruševine.

Uprava nikada u potpunosti nije bila spremna da preuzme odgovornost na sebe, a krivicu su svaljivali na privatizaciju, koja je, kako su ocijenili, sprovedena nakaradno.

Pravni su sljedbenici nekadašnjeg PIK "Mladen Stojanović", od kojeg su, kako su tvrdili, preuzeli obaveze i dugovanja, iako to nije bilo predviđeno kupoprodajnim ugovorom.

Godinama su bili jedni od najvećih korisnika podsticaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a pored toga imali su i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji s Robnim rezervama RS, koje su sada u stečaju i koje su zbog kršenja tog ugovora tužile farmu.

Pod koncesiju im je dodijeljeno oko 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RS za koji ne plaćaju redovno koncesionu naknadu.

Međutim, iako farma već duže vrijeme ne obavlja svoju djelatnost, uredno se hrani sa "državnih jasala".

Tako su u 2018. godini na osnovu regresiranog goriva ostvarili podsticaj u iznosu od 59.890 maraka.

Ako se uzme u obzir da je regres po litru goriva iznosio 0,60 KM, prosta računica pokazuje kako su prošle godine kupili 99.816 litara goriva na koji su ostvarili pravo regresa.

U Agenciji za agrarna plaćanja pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu kako su gorivo odobrili svima onima koji su ispunili uslove propisane pravilnikom, što je u ovom slučaju i "Farmland".

A ti uslovi su da je izvršeno ažuriranje podataka i prijava korištenja poljoprivrednog zemljišta u propisanom roku u registru poljoprivrednih gazdinstava, te da su izmirene obaveze po osnovu doprinosa za protivgradnu preventivu.

"Konkretno, korisnik ima prijavljeno korištenje poljoprivrednog zemljišta u registru, a u izvještaju Protivgradne preventive da je uplatio obaveze po tom osnovu", kazali su u Agenciji.

Inače, "Farmland" je i 2017. godine nabavio 130.666 litara regresiranog goriva i ostvario podsticaj od 78.399 maraka, pokazuju podaci dostupni na stranici Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije