Privreda

Pratite nas na Google news

Zbog virusa privremeno prekinuta proizvodnja u Fiatu u Kragujevcu

Zbog virusa privremeno prekinuta proizvodnja u Fiatu u Kragujevcu
Foto: Ilustracija | Zbog virusa privremeno prekinuta proizvodnja u Fiatu u Kragujevcu
Srna

Italijansko-američki proizvođač automobila "Fiat Chrysler" saopštio je da je privremeno prekinuo proizvodnju u fabrici u Kragujevcu, zbog širenja virusa korona u Kini iz koje kompanija kupuje dijelove za audio-sisteme.

Portparol kompanije saopštio je da je do obustave proizvodnje automobila fiat 500L u Kragujevcu došlo "zbog dostupnosti određenih dijelova iz Kine" i da je došlo do smetnji u snabdijevanju dijelovima za audio-sisteme.

Izvršni direktor kompanije Majk Menli izjavio je prošle sedmice da bi usljed smetnji u proizvodnji auto-dijelova u Kini moglo doći do smanjenja učinka u jednoj od evropskih fabrika u periodu između dvije i četiri sedmice.

Rojters piše da će narednih nekoliko sedmica biti ključno za proizvođače automobila, s obzirom na činjenicu da se dijelovi iz Kine koriste u proizvodnji nekoliko miliona vozila širom svijeta.

Kineska pokrajina Hubej, koja je epicentar zaraze novim virusom korona, glavno je središte proizvodnje i isporuke auto-dijelova.

Zbog širenja virusa korona, kompanija Hyundai je ranije suspendovala proizvodnju u Južnoj Koreji.

Hyundai i Kia motors saopštile su da će od ove sedmice postepeno povećavati proizvodnju, dok se nastavak proizvodnje u Kragujevcu očekuje do kraja mjeseca.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije