Privreda

Zbog zatvorenih granica šteta privrednika mjeri se u milionima

Zbog zatvorenih granica šteta privrednika mjeri se u milionima
Foto: N.N. | Zbog zatvorenih granica šteta privrednika mjeri se u milionima

BIHAĆ - Privrednici iz Unsko-sanskog kantona već puna dva mjeseca trpe milionske gubitke zbog toga što su granični prelazi Izačić, kod Bihaća, i Maljevac, nadomak Velike Kladuše, još zatvoreni za robni transport.

Enes Ružnić, predsjednik Privredne komore USK, kaže kako su privrednici iz Unsko-sanskog kantona primorani da sada koriste granični prelaz u Gradišci, udaljen preko 100 kilometara, zbog čega se bespotrebno povećavaju troškovi transporta.

"Firme zbog povećane cijene transporta prekidaju rad i otpuštaju radnike. O ukupnoj šteti se ne može precizno govoriti, ali je ona velika i višestruka. Nama ne treba više od Izačića, dovoljno je da se on vrati u funkciju i položaj privrednika bi se značajno olakšao", kaže Ružnić. Poduzetnik Hakija Halkić kaže kako svoje proizvode izvozi na slovenačko tržište, ali ističe kako je zbog sadašnjeg stanja izložen velikim i nepotrebnim troškovima prevoza.

"U normalnim okolnostima kamion na relaciji između Cazina i Ljubljane u oba smjera treba prevaliti 440 kilometara i transport se obavljao za svega jedan dan. Sada imamo takvu situaciju da vozač mora otići u Veliku Kladušu da ocarini robu, vratiti se natrag i dan je odmah izgubljen. Drugi dan kreće prema graničnom prelazu u Gradišci, gdje čeka po deset sati da pređe u Hrvatsku i potom odlazi za Ljubljanu i natrag, te pritom prelazi tačno 998 kilometara", ističe Halkić. 

Zbog ekonomske štete i velikih gubitaka koje prilikom transporta robe trpe privrednici s područja Unsko-sanskog kantona premijer USK Mustafa Ružnić zatražio je od Ministarstva sigurnosti BiH da pokrene aktivnosti kod nadležnih organa Republike Hrvatske da se za promet teretnih vozila otvore granični prelazi na području USK, ali do toga nije došlo.

Podsjećamo da su zbog efikasnije kontrole robnog transporta u vrijeme pandemije virusa korona Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske ranije odredili  tri granična prelaza preko kojih se odvija promet teretnih vozila i to su Gradiška, Bijača i Šamac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije