Privreda

Zbrinjavanje starih guma otvoriće nova radna mjesta

Zbrinjavanje starih guma otvoriće nova radna mjesta
Foto: Ilustracija/Arhiva | Zbrinjavanje starih guma otvoriće nova radna mjesta

​BANJALUKA - Primjena novog Pravilnika o upravljanju otpadnim gumama s jedne bi strane trebalo da riješi problem odlaganja ovih guma, a s druge strane ovim bi trebalo da se stvori cijela mreža sakupljača i reciklera, čime će nastati jedna nova industrija, a uticaće i na otvaranje novih radnih mjesta.

Naime, izmjenama Zakona o zaštiti životne sredine RS donesen je Pravilnik o upravljanju otpadnim gumama, gdje se navodi da će proizvođači, uvoznici i trgovci koji stavljaju gume za motorna vozila u promet na teritoriji Srpske plaćati naknadu za opterećivanje životne sredine posebnim kategorijama otpada.

"Ova naknada se plaća Fondu za zaštititu životne sredine i energetsku efikasnost RS, srazmjerno količini guma koje su stavili u promet. Pravilnikom je određeno i da reciklažno dvorište, kao i serviseri, bez naknada, preuzimaju otpadne gume od fizičkog lica, a na vidnom mjestu moraju obavezno postaviti obavještenje "Preuzimamo otpadne gume".

"Reciklažno dvorište i serviseri potom sve preuzete gume predaju licu ovlaštenom za sakupljanje ili tretman guma, a pritom vode i evidenciju o količini preuzetih i predatih guma", navodi se u pravilniku.

Kako je za "Nezavisne novine" pojasnio Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, novim pravilnikom je definisano da kada neko uveze gumu u RS odmah mora platiti naknadu za zbrinjavanje otpada, koja će ići nadležnom fondu.

"Te naknade su minimalne, na način da mogu beznačajno uticati na cijenu krajnjih proizvoda", kazao je Todorović, dodajući da se zagađivačem smatra onaj ko kupi gumu, jer se pretpostavlja da će tu istu gumu nakon što je iskoristi baciti.

"Kada neko uvozi gumu odmah plati naknadu za zbrinjavanje te gume, jer će ona za godinu ili dvije postati otpad. Tu naknadu uzima Fond i određuje ko je operater za upravljanje i recikliranje otpadnim gumama, taj subjekt ima ugovor sa državom te se obavezuje da će sve otpadne gume besplatno preuzeti i zbrinuti na odgovarajući način", objasnio je Todorović, ističući da zbrinjavanje guma ili reciklaža koštaju, zbog čega će država od uzetih naknada davati novac onima koji budu obavljali ovaj posao.

"Proces recikliranja guma košta, zbog toga će država od prikupljenih naknada onima koji vrše reciklažu i zbrinjavanje guma dati novac za svaku zbrinutu gumu, da bi oni mogli nadoknaditi svoje uložene pare, ali i da bi mogli zaraditi nešto", pojasnio je Todorović. Dodao je da će se na ovaj način napraviti cijela mreža sakupljača koji će preuzimati gume.

"Suština je da će se na ovaj način uzeti novac od uvoznika, taj novac će se redistribuirati na mrežu sakupljača i reciklera otpadnih guma, koji će napraviti jednu novu industriju, jedan novi prihod, otvoriće neka nova radna mjesta, a rezultat je da će građani imati mogućnost da besplatno otpadne gume predaju onome ko time upravlja", kazao je Todorović za "Nezavisne novine".

S druge strane, vulkanizeri su skeptični da će se ovim rješiti gorući problem, a to je činjenica da trenutno u RS ne postoji niko ko se bavi reciklažom guma.

Kako je rekao Velibor Pančić, vulkanizer iz Banjaluke,  dobra strana pravilnika je što se sada daje dozvola vulkanizerima da smiju odlagati gume.

"Kod nas još niko ne reciklira gume. Mi ćemo morati te gume opet držati dok se ne riješi problem otkupljivanja guma. U Srbiji su to riješili tako što ima par ovlaštenih firmi koji otkupljuju gume i plate naknadu tim serviserima", kazao je Pančić. Dodao je da je problem što mnogi vulkanizeri nemaju prostora da skladište gume.

"Od septembra prošle godine do danas sam sigurno prikupio oko 2.000 guma i držim ih iza radnje", rekao je Pančić za "Nezavisne novine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije