Privreda

Željeznicama FBiH više od 7,5 miliona maraka

Željeznicama FBiH više od 7,5 miliona maraka
Foto: Ilustracija | Željeznicama FBiH više od 7,5 miliona maraka

SARAJEVO - Federalna vlada usvojila je 7.673.000 KM vrijedan ovogodišnji program utroška kapitalnih transfera javnim preduzećima, namijenjen sufinansiranju izgradnje željezničke infrastrukture.

Od ovog iznosa je za osiguranje šest putnih prelaza na prugama Željeznica BiH planirano 2.000.000 KM, za ugradnju elektroničkog osiguranja 2.320.000 KM, za postavljanje optičkog kabla sa aktivnom opremom na dionici Sarajevo - Zenica - Željezara - EVP Banlozi 2.753.000 KM, te za izradu studije izvodljivosti s geološkim istraživanjima i idejnim projektnim rješenjem za novu prugu Vareš - Banovići 600.000 KM.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo će za svaki od ovih projekata potpisati poseban ugovor o prenosu sredstava, sprovođenju javne nabavke (u slučaju da ŽFBiH nisu izvođači radova) i izvještavanju o utrošenim sredstvima.

Željeznice Fedetacije BiH će za visinu ukupnih sredstava povećati udjel državnog u temeljenom kapitalu ovog društva i o tome informirati Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije