Privreda

Žena malo na čelu preduzeća

Žena malo na čelu preduzeća
Foto: N.N. | Žena malo na čelu preduzeća

DOBOJ - Na kasi u prodavnici, za šivaćom mašinom u proizvodnji ili u frizerskom salonu sa makazama u ruci u Doboju ćete sresti veoma malo muškaraca, ali zato oni suvereno vladaju firmama, pa se na prste jedne ruke mogu nabrojati preduzeća kojima upravljaju žene.

"Možda ja imam sreću da imam takvog poslodavca koji je prepoznao moje kvalitete pa me stavio na to mjesto. I mislim da generalno žene mogu da vrše sve te rukovodeće funkcije, da budu dobri i uspješni menadžeri", smatra Mira Stanojević, koordinator nabave i prodaje u dobojskom preduzeću "Omorika", jedinom u BiH koje se bavi reciklažom otpadne PET ambalaže.

To što još postoji nepovjerenje prema ženama kao rukovodiocima ne sprečava Ljiljanu Subotić iz Dervente da kao većinska vlasnica iz fotelje direktora vodi firmu "Sim-prom", koja uglavnom zapošljava muškarce.

Na naše pitanje da li je uposlenici shvataju ozbiljno, samouvjereno odgovara:

"Da! Bavimo se metalskom industrijom, imamo CNC mašine i radimo obradu metala. Više su u uslužnoj djelatnosti žene, a u proizvodnoj muškarci, moram to da priznam", izjavila je Subotićeva te dodala da je statistika neumoljiva i da je prema istoj tek nešto više od 20 procenata firmi u RS u vlasništvu žena.

Na osnovu toga se može zaključiti da je žensko preduzetništvo još u povoju, a da bi se brojke popravile u narednih šest mjeseci Privredna komora RS planira da podrži preduzetništvo dama kroz projekat koji finansira Švedska razvojna agencija SIDA putem Ambasade Švedske u BiH.  

Desetogodišnja analiza Privredne komore RS pokazala je da se više od 60 procenata privrednih društava u koje spadaju i radnje, a vode ih žene, bave uslužnom djelatnošću, a tek onda prerađivačkom industrijom.

"Primjera je zaista mnogo. Imamo neke sjajne primjere iz banjalučke regije kao što je 'Sana linea', bijeljinski 'Orao' je pod rukovodstvom žene, u rast i razvoj Mljekare 'Pađeni' je uključena žena i ima još mnogo primjera", navela je Milena Đuđić, saradnik za projekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije