Privreda

Zenički rudari počeli proteste u Sarajevu (VIDEO)

Zenički rudari počeli proteste u Sarajevu (VIDEO)
Foto: Nedžad Uglješa | Zenički rudari počeli proteste u Sarajevu

SARAJEVO-Rudari zaposleni u jamskom pogonu "Raspotočje" u sklopu Rudnika mrkog uglja (RMU) "Zenica" započeli su mirne proteste ispred zgrade Vlade Federacije BiH.

Naime, njima ni nak nakon 20 dana od kada su u štrajku, nisu ispunjeni ključni zahtjevi, odnosno isplaćena januarska i februarska plata za ovu godinu.

Podsjećanja radi, više od 600 rudara jamskog pogona "Raspotočje", jedinog preostalog takve vrste u sklopu RMU "Zenica", u štrajku su od 6 marta.

Samo dio rudara, neophodan za najosnovnije održavanje, silazi u jamu, dok ostali ne žele nastaviti proizvodnju, dok im se ne isplate navedene plate i topli obrok za januar 2024. godine. Zadnja plata koju su primili bila je ona za decembar 2023. godine.

"Nezavisne novine" pisale su i prethodnih dana o situaciju u RMU "Zenica" u kojem problemi traju godinu dana, tačnije od marta 2023. godine.

U tom periodu, rudari su imali tri ključna zahjteva, a pored zahtjeva za isplatu plata, još se traži: reorganizacija rudnika (sistematizacija i reorganizacija radnih mjesta) i da se saopšti da li će RMU "Zenica" nastaviti sa radom i u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije