Privreda

Zimska sezona na Jahorini uspješnija od prethodne

Zimska sezona na Jahorini uspješnija od prethodne
Foto: Ilustracija | Zimska sezona na Jahorini uspješnija od prethodne
Srna

PALE - Zimska sezona na Jahorini završena je nakon 110 dana skijanja zbog novonastale situacije sa epidemijom virusa korona, a bila je, uprkos nedostatku snježnih padavina, uspješnija od prethodne, ističe direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić.

Ostvareno je više od dva miliona zimskih vožnji na planini, broj skijaša je dostigao gotovo 250.000, a promet je dostigao gotovo devet miliona KM.

Ljevnaić naglašava za Srnu da je ukupno povećanje u odnosu na prethodnu sezonu oko 20 odsto, iako je ova zimska sezona trajala kraće od prethodne za 34 dana.

"Ako poredimo ovu i prethodnu zimsku ski-sezonu, uprkos nedostatku snežnih padavina, parametri su dobri i ukazuju na to da je ova sezona čak uspešnija od prethodne koja je bila najuspešnija u istoriji Jahorine. Razlog tome je, prvenstveno, sistem za osnežavanje, ali i sve ostale investicije – nova kabinska gondola, sistem osvetljenja, novi lift sidro i Olimpijski bar", napominje Ljevnaić za Srnu.

On podsjeća da su na Jahorini prvi otvorili sezonu skijanja u regionu 4. decembra, iako su se gotovo svi ski-centri u Evropi borili sa nedostatkom snježnih padavina, a mnogi čak nisu uspjeli ni pokrenuti skijalište.

Na Jahorini su kontitnuitet skijanja uspjeli održati zahvaljujući upravo sistemu za osnježavanja koji je spasio više od 2.000 radnih mjesta.

"Taj sistem nam je dokazao da su naše odluke i investicije strateški dobro isplanirane i realizovane, jer da nismo investirali u sistem osnežavanja suočili bismo se sa zelenom zimom i mogli staviti ključ u bravu.

Veliki efekat imala je i dobra organizacija procesa rada svih zaposlenih u Olimpijskom centru koji su radili danonoćno kako bi skijašima pripremili potpun ugođaj", napominje LJevnaić.

Prema njegovim riječima, kabinska gondola i staza "Novak Đoković", osim toga što su premašile su očekivanja svih posjetilaca planine, a staze su homologovane i spremne za održavanje takmičenja najvećeg svjetskog ranga.

"Da smo nastavili sezonu s obzirom na prirodni sneg koji imamo, rezultati bi sigurno bili još bolji. Olimpijski centar ima gubitke od preko tri miliona KM, otkazali smo čak i manifestaciju Ski klozing koja je bila u planu da se realizuje u saradnji sa agencijama Ski bus i ski fan“, navedi LJevnaić.

On ističe da su u toku ove sezone sigurno oborili i rekord po broju organizovanih događaja od kojih su koncerti pjevača kao što je Brajan Feri, Saša Matić, Aca Lukas, Džiboni, zatim dnevne žurke uz koncerte bendova “Amadeus“, “Ok bend“, “Regina“ i Đorđe David, te predstave Željka Ninčića, Dragana Marinkovića Mace i Milana Kalinića...

Ljevnaić se nada da će situacija sa pandemijom virusa korona proći što prije kako bi na vrijeme mogli krenuti sa realizacijom mnogobrojnih planova koje imaju za ljetnu sezonu.

"Osim već prepoznatljivog najdužeg alpin-kostera, koji je potpuna atrakcija Jahorine, za ljeto smo spremili još velike atrakcije `tauer` i `luna klaster` i one će biti prve u ovom dijelu Evrope. Biće raspoređeni na Poljicama i na jezeru na vrhu planine“, navodi Ljevnaić.

On dodaje da je u planu i nastavak ambijentalnog uređenja prostora oko vještačkog jezera za koje planiraju da bude centar zbivanja u toku ljetne sezone.

Ljevnaić zaključuje za Srnu da su od ove godine preuzeli organizaciju "Jahorina Ultra Trejl" takmičenja, tako da će trkači imati priliku da se oprobaju u nešto izmjenjenom konceptu ovog nadmetanja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije