Privreda

"Željeznice RS" zapošljavaju 57 novih radnika

"Željeznice RS" zapošljavaju 57 novih radnika
Foto: N.N. | "Željeznice RS" zapošljavaju 57 novih radnika

DOBOJ - Stimulativnim platama "Željeznice RS" pokušaće da privuku pružne radnike, skretničare, varioce, bravare, mašinovođe, stolare da se zaposle u ovom preduzeću, kojem je potrebno 57 ovakvih radnika.

Ovo preduzeće je uz saglasnost Svjetske banke i resornog ministarstva raspisalo konkurs za prijem novih radnika, i to u tri faze, pa će do kraja januara biti zaposleno 20 radnika, u februaru će biti primljeno 19 uposlenika, a u martu 18 novih radnika, uglavnom izvršnog osoblja.

"Mašinovođa kroz svoj ostvareni rad može da zaradi i preko 1.200 KM. Možda to u odnosu na okruženje nije veliko primanje. Pružni radnici imaju minimalni iznos primanja jer je to prosti rad s osnovnom školom, tako da su njihova primanja najniža. Sada je 520 KM minimalno primanje", kazao je Slavko Gligorić, v.d. generalnog direktora "Željeznica RS".

"Svima je jasno da treba povećati plate, ali u uslovima kada je 60 ili 70 odsto prihoda 'Željeznica' odlazilo na plate - nije se moglo povećavati. Sada se konačno stiču uslovi da se stimulišu radnici. Vjerujem da s vremenom, kada se broj radnika svede na optimalan, uz normalno obavljanje poslova, izvršenje plana prevoza roba i putnika - da će se to moći, već od 2021. ili 2022. godine", kazala je Vesna Vožni, pomoćnica resornog ministra za željeznički, vodni i vazdušni saobraćaj.

Novi radnici će biti zaposleni u Doboju, Prijedoru i Zvorniku, a ŽRS pokušavaju da deficitarni kadar pronađu i u svojim redovima, među radnicima koji imaju tražena zvanja, ali rade druge poslove.

"Nudimo im ugovor o radu u zanimanju koje je nama sada neophodno. Nisu veliki pomaci, vjerujte ova zanimanja su jako specifična i teško je pronaći da neko ispuni sve te uslove i zdravstvene i praktične, i sve ono što mi zahtijevamo. Jednog mašinovođu ili otpravnika nije baš lako naći", kazao je Slavko Gligorić.

Iako tragaju za novim radnicima, "Željeznice" i dalje imaju obavezu smanjenja broja administrativnog osoblja, a broj radnika se prema uslovima Svjetske banke do kraja ove godine mora smanjiti sa sadašnjih 2.251 na 2.098.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije