Privreda

Zotović kupio Slateks za 2,2 miliona KM

Zotović kupio Slateks za 2,2 miliona KM
Foto: N.N. | Zotović kupio Slateks za 2,2 miliona KM

BANJALUKA - Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" iz Banjaluke novi je vlasnik gerontološkog centra "Slateks" u Slatini, kod Laktaša, koji je duže vremena u stečaju.

Predstavnik Zavoda je na današnjoj, inače šestoj licitaciji moderno opremljen centar kupio za 2,2 miliona maraka, što je ujedno bila i minimalna cijena po kojoj se mogao prodati. Inače, stručna procjena pokazuje kako je njegova vrijednost oko 7,7 miliona maraka.

Kapacitet centra je 174 kreveta u 99 soba, a cjelokupna imovina obuhvata šest objekata površine 4.550 kvadrata, zemljište površine 5.498 kvadratnih metara te gerontološka oprema, hotelska i ugostiteljska oprema, vozila, alat i inventar. Samo na zidu se nalaze umjetničke slike procijenjene na oko 54.000 maraka.

Ovakav scenario se mogao naslutiti objavljivanjem posljednje licitacije, gdje je prema odluci Odbora povjerilaca prodaja bila uslovljena time da djelatnost koja uključuje i zdravstvenu zaštitu bude nastavljena najmanje tri godine od dana preuzimanja imovine.

Sa druge strane, kupac je morao da dostavi dokaze o registraciji djelatnosti koja sadrži djelatnost ustanove sa smještajem i da ima određeni stepen zdravstvene zaštite ili rehabilitacije, što je poprilično razjasnilo situaciju i dalo "Zotoviću" svojevrsnu prednost.

Prema riječima Vlajke Gurešića, stečajnog upravnika, ova sredstva biće dovoljna da se namiri samo dio povjerilaca.

"Hipotekarni povjerioci će biti namireni u procentu od oko 25 odsto, a ostali 40 odsto", kazao je Gurešić. U "Zotoviću" su nam kazali kako su se za ovaj poslovni potez odlučili imajući u vidu već postojeće kapacitete i prirodne resurse koji su na raspolaganju u Slatini, kao i potrebe za uslugama zdravstvene zaštite i zdravstvene njege stanovništva.

Poručuju kako će ispoštovati obaveze koje su definisane procesom javne licitacije, a koje se odnose na nastavak djelatnosti ustanove.

"Sve dalje aktivnosti koje se tiču stavljanja u funkciju centra 'Slateks' Zavod 'Dr Miroslav Zotović' će raditi u dogovoru s nadležnim institucijama Vlade RS", poručili su oni.

Potraživanja prema gerontološkom centru iznose oko 11 miliona maraka, a najveći povjerioci su uglavnom banke preko kredita. Kada su radnici u pitanju, obaveze prema njima su izmirene za 2015. i 2016. godinu i još im se duguje oko 300.000 maraka obaveza.

Podsjećamo, luksuzno opremljen Gerontološki centar "Slateks" bio je projekat Vlade RS, a otvoren je 2011. godine. Za njegovu izgradnju je potrošeno preko pet miliona maraka.

Loša popunjenost te opterećenost brojnim kreditima i kamatama primorali su Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da pokrene postupak likvidacije nad ovom javnom ustanovom da bi u martu 2017. godine bio otvoren stečaj.

U Ministarstvu zdravlja Republike Srpske su ranije naveli da su razlozi za prestanak rada "Slateksa" nepostojanje prirodnih i drugih uslova za obavljanje registrovane djelatnosti.

"Zaposleni u centru nisu u mogućnosti da svojim radom, baveći se djelatnošću za koju je registrovana ustanova, obezbijede uslove za nesmetano funkcionisanje ove ustanove socijalne zaštite. U ovoj ustanovi trenutno nema korisnika, a već duži vremenski period ne postoje uslovi za obavljanje djelatnosti na racionalan i ekonomičan način", rekli su tada oni.

Inače, Zavod "Dr Miroslav Zotović" nedavno je kupio i Banjsko-rekreativni centar Srpske Toplice za nešto više od milion maraka, a koji je prodala Banka Srpske u stečaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije