Privreda

Zvanično počela izgradnja graničnog prelaza kod "Bratoljuba"

Zvanično počela izgradnja graničnog prelaza kod "Bratoljuba"
Foto: Arhiva | Zvanično počela izgradnja graničnog prelaza kod "Bratoljuba"

BRATUNAC - Nakon dovoženja mehanizacije, uređenja radilišta i priprema za početak radova obavljenih u prethodnih deset dana, firma "Enikon –gradnja" uvedena je u posao i od danas teče rok od 350 dana da izgradnju graničnog prelaza kod novoizgrađenog mosta "Bratoljub" na Drini između Bratunca u Republici Srpskoj i Ljubovije u Srbiji.

Vrijednost ovog projekta je oko 14,5 miliona maraka. Granični prelaz i carinski terminal grade se na bratunačkoj strani, a biće zajednički za obje zemlje. Izgradnju finansiraju zajedničke institucije BiH.

"Ovo je projekat od istorijskog značaja za Bratunac i susjedne opštine u Srpskoj, kao i LJuboviju i susjedne opštine u Srbiji. Most `Bratoljub` biće jedna od najvažnijih komunikacija jer se radi o međunarodnom graničnom prelazu prve kategorije“, rekao je načelnik bratunačke opštine Nedeljko Mlađenović.

On je sa direktorom firme "Enikon-gradnja" Miroslavom Lazarevićem ozvaničio početak radova na izgradnji graničnog prelaza.

Opština Bratunac planira izgradnju bescarinske zone, za koju je urađena projektna dokumentacija i u postupku je kupovina zemljišta.

"Nadamo se da će se to kompletirati i da će doprinijeti razvoju ne samo Bratunca, nego cijele regije. Investitori su zainteresovani za izgradnju privrednih objekata na području naše opštine", rekao je Mlađenović.

On je istakao da će bescarinska zona u Bratuncu biti prva te vrste u Republici Srpskoj, dok u Federaciji BiH postoje četiri.

"Nedavno smo posjetili Pirot u Srbiji, gdje se nalazi najbolja bescarinska zona u Evropi. Prošle godine imala je promet oko milijardu evra", naveo je Mlađenović i dodao da je u planu bratimljenje sa tom opštinom, čije rukovodstvo želi da pomogne Bratuncu da realizuje ideju bescarinske zone na svom području.

Direktor firme "Enikon-gradnja" Mirosla Lazarević najavio je da će radovi na izgradnji graničnog prelaza biti završeni do proljeća naredne godine.

"Čitav kompleks se nalazi na površini 30.000 metara kvadratnih i imaće objekte za smještaj carinskih i policijskih službi BiH i Srbije, inspekcijske organe i sve ostale propratne sadržaje“, rekao je Lazarević.

Prema njegovim riječima trenutno se obavljaju zemljani radovi i nasipanje platoa, nakon čega će početi građevinski radovi.

Izgradnja "Bratoljuba" počela je u oktobru 2015. a završena u maju 2017. godine.

Most je dug 227 metara, a njegovu izgradnju koja je koštala 13 miliona evra finansirala je Srbija.

Republika Srpska je finansirala izgradnju pristupnog puta do graničnog prelaza sa lijeve strane Drine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije