Tržište

40% prikrivenih inspektora nije dobilo račun

40% prikrivenih inspektora nije dobilo račun
Foto: Ilustracija | 40% prikrivenih inspektora nije dobilo račun

BANJALUKA - Inspektori Poreske uprave RS prošle godine u oko 40 odsto slučajeva nisu dobili fiskalni račun dok su, radi kontrola, ulazili u radnje kao kupci.

Naime, uočili su 1.452 nepravilnosti u 3.625 kontrola, zbog čega su izdali ukupno 1.549 prekršajnih naloga.

Kada se podvuče crta, ukupno 1.109.750 maraka iznose kazne koje su lani napisali inspektori Poreske uprave RS, kontrolišući evidentiranje prometa preko fiskalnih kasa. Zbog neizdavanja fiskalnih računa u proteklih 12 mjeseci privremeno su, na 15 dana, zapečatili 517 radnji.

Poslodavci podržavaju ovakve aktivnosti inspektora te ih ujedno pozivaju da u kontrole idu i češće, ali i sveobuhvatnije.

"Treba presjeći, jer ne mogu jedni raditi i izdavati račune, a drugi ne plaćati porez. Takvi koji račune ne izdaju su nelojalna konkurencija nama koji radimo legalno", rekao je za "Nezavisne" Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

I Rade Šegrt, urednik portala Udruženja ekonomista Republike Srpske Swot.ba, ističe da je fiskalna disciplina za svaku ekonomiju veoma bitna iz više razloga.

"Kao prvo, stavljaju se u ravnopravan položaj svi poslovni subjekti na tržištu. Osim toga, država dobija stalne prilive u budžet. Stoga treba podržati svaku akciju koja dovodi do podizanja fiskalne discipline", kazao je Šegrt za "Nezavisne". Po njegovim riječima, uz kažnjavanje onih koji zakon krše, veoma je bitna i edukacija.

"Osim ovih represivnih mera koje Poreska uprava RS preduzima kontrolama, treba se raditi i na edukaciji, to jest na podizanju svesti o tome koliko je bitno da građani pri plaćanju robe i usluga uzimaju odnosno traže fiskalne račune", napominje Šegrt.

Iz Poreske uprave RS, sa druge strane, poručuju da ni edukaciju nisu zaboravili. Podsjećaju da su i prošle godine dva puta sproveli kampanju "Korak preduzmi, račun uzmi", čiji je cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa.

"Upravo se uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga RS", pojašnjava Nikola Salapura, portparol Poreske uprave RS.

On najavljuje da će njihovi inspektori i u ovoj godini nastaviti kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa.

"Bez fiskalnog računa kupac ne može da reklamira robu niti da dobije povrat novca. Fiskalni račun je jedini način da kupac ostvari svoja prava, ali i da bude siguran da dio njegovog novca ide u budžet, čime se finansiraju zdravstvo, prosvjeta, kultura, obrazovanje...", kaže za "Nezavisne" Salapura.

Iz Poreske uprave RS naglašavaju da neizdavanje fiskalnih računa od strane poreskih obveznika pokazuje da je njihovo poslovanje nelegalno i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza.

"Prema tome, Poreska uprava RS prilikom svojih kontrola samo sprečava poreske obveznike da rade nelegalno, da vrše utaju poreza i da budu nelojalna konkurencija onim poreskim obveznicima koji izdaju fiskalne račune prilikom prodaje robe ili usluga", zaključuju iz ove uprave.

Privremeno zatvoreni objekti zbog neizdavanja računa po teritoriji

  • Područni centar u Banjaluci: 118
  • PC Istočno Sarajevo: 82
  • PC Doboj: 79
  • PC Bijeljina: 78
  • PC Prijedor: 63
  • PC Zvornik: 60
  • PC Trebinje: 37

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije