Tržište

Ambalaža zapaprila ukus konzerviranoj hrani

Ambalaža zapaprila ukus konzerviranoj hrani
Foto: Pixabay | Ambalaža zapaprila ukus konzerviranoj hrani

BIJELJINA, PRNJAVOR - Drastična poskupljenja tegli, poklopaca i ostalog repromaterijala potrebnog u kompanijama koje se bave preradom i konzerviranjem voća i povrća, dovešće do toga da cijene ovih proizvoda na domaćem tržištu budu veće i za 50 odsto, smatraju sagovornici "Nezavisnih".

Perica Tanasić, vlasnik kompanije "Tanasić" iz Dvorova, kod Bijeljine, koja se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća, rekao je da problem predstavlja nabavka repromaterijala, kao što su staklene tegle, poklopci, jestivo ulje i ostale stvari koje služe za proizvodnju.

"Tegle i poklopci su poskupjeli više od 100 odsto, ali je i problem što ih nema na tržištu. Trenutno se nekako snalazim na tržištu i nabavljam ih", kazao je Tanasić.

Istakao je da je kupcima najavio novi cjenovnik na kojem su cijene veće od 20 do 50 odsto i koji će se koristiti od idućeg mjeseca.

"U toku ovog mjeseca kupci mogu po starim cijenama uzimati robu kako bi napravili neki lager i zalihe, iako za te pare ja ne mogu napraviti novu robu, ali eto da izađem u susret i snosim i ja teret tih poskupljenja", naglasio je Tanasić.

Stevo Filipović, direktor kompanije "Sava Semberija" iz Bijeljine, kazao je za "Nezavisne" da je prevoz poskupio, kao i skoro sve sirovine koje se koriste da bi napravili gotov proizvod.

"Imamo poskupljenje naše ambalaže, konkretno limenki u koje pakujemo gotove proizvode, voće i povrće. Za jedan dan limenka je poskupjela 115 odsto. Mazut je otišao sa 600 na 1.700 KM po toni, a ulje s prošlogodišnjih 1,37 na 5,17 KM. Folije, kutije i ostalo od 100 do 300 odsto su otišli", ističe Filipović.

Kako je naglasio, problem je što u čitavom regionu postoje samo dva proizvođača staklene ambalaže.

"Pitanje je kakva će situacija biti i da li će ugovorene proizvode fabrike moći isporučiti. Mnogo je kompleksnih dešavanja na koja ne možemo da utičemo u smislu da bismo napravili projekciju cijene. Mi napravimo kalkulativnu cijenu za naš proizvod i ta kalkulacija već sutradan nije dobra, jer se cijena za 24 časa promijeni", pojašnjava Filipović i dodaje da će morati povećati cijene svojih gotovih proizvoda.

Mladen Pratljačić, menadžer izvoza kompanije "Mladegs pak" iz Prnjavora, naveo je da imaju više problema, a da su nevjerovatno porasle cijene sirovina, što, prema njegovom mišljenju, nema realno uporište.

"Cijene prevoza su porasle u skladu s cijenama goriva. Problem je i to da ono što smo čekali po 15 dana, čekamo sada po tri-četiri mjeseca, a imamo ugovore s kupcima koji te stvari ne praštaju i žele da dobiju proizvode kada su tražili. Ambalaža je takođe problem, ali boce sami proizvodimo", pojasnio je Pratljačić.

Dodao je da su već radili korekcije cijena, ali da je to minimalno.

"Svjesni smo da ljudi ostaju bez novca i da je sve manja vrijednost novca, a potrošači će birati nešto što je najvažnije da kupuju, tako da jako oprezno nastupamo s promjenom cijena. Cijene naših proizvoda će biti veće samo onoliko koliko zbog svih ovih stvari budemo morali da ih podignemo", zaključio je Prtljačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije