Tržište

Amerika izbjegla bankrot

Amerika izbjegla bankrot
Foto: Ilustracija | Amerika izbjegla bankrot

Američki predsjednik Džozef Bajden i čelnik republikanske kongresne većine Kevin Mekarti postigli su nakon mukotrpnih dogovora načelni sporazum o povećanju limita američkog javnog duga od 31,4 bilijona dolara i time spriječili bankrot vlade.

Dogovor je objavljen bez ikakvog slavlja, što odražava i koliko su teški bili razgovori i da dogovor tek treba progurati kroz Zastupnički dom i Senat.

"Maločas sam završio telefonski razgovor sa predsjednikom. Nakon što je mjesecima trošio vrijeme i odbijao pregovarati, danas smo postigli načelni sporazum vrijedan američkog naroda. Dogovor je važan korak naprijed, ali je i kompromis. A to znači da neće svi dobiti ono što žele. To je odgovornost vladanja", rekao je Mekarti, prenose mediji.

Sporazumom će na dvije godine biti povećan zakonski limit američkog javnog duga koji sada iznosi 31,4 biliona dolara. Potrebno je usuglasiti još neke detalje, ali Mekarti očekuje da će zakon biti napisan u nedjelju i da bi se u srijedu mogao naći na glasanju.

Novinarima je rekao da sporazum uključuje istorijsko smanjenje javne potrošnje i dodao da neće biti novih poreza i novih vladinih programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije