Tržište

BiH očekuje novi talas poskupljenja polovnjaka

BiH očekuje novi talas poskupljenja polovnjaka
Foto: N.N. | BiH očekuje novi talas poskupljenja polovnjaka

BANJALUKA, SARAJEVO - BiH uskoro čeka dodatno poskupljenje polovnih automobila, nakon što je Nizozemska obrazac EUR 1, koji uvoznike oslobađa plaćanja carine, proglasila nevažećim, zbog čega će domaći uvoznici sada za automobile uvezne iz ove države plaćati carine.

Naime, kako je kazao jedan prodavac polovnih automobila iz Banjaluke Nizozemska je EUR 1 obrazac proglasila nevažećim, što, kako je on rekao, znači da će prilikom uvoza polovnih auta plaćati carine.

"Trenutno je situacija takva da ne možemo da ocarinimo auta bez toga da ne platimo 36 odsto dozvola državi, što će dovesti do dodatnog poskupljenja automobila", naveo je ovaj prodavac vozila.

Dodao je da je poskupljenje vozila su već evidentno, ali da će sigurno doći do dodatnih poskupljenja.

Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH, je naveo da države provode međudržavne ugovore, a da carinski organi izdaju dokumentaciju na osnovu izjave o porijeklu automobila koju dostavlja proizvođač vozila.

"Generalno su proizvođači automobila posljednjih nekoliko godina zbog malverzacija, mahom iz zemalja Balkana, prestale da izdaju tu dokumentaciju za rabljene automobile", rekao je Muratović.

Dodao je da je jedino Nizozemska ostala dosljedna tome da izdaju te izjave na osnovu kojih carinski organi prave EUR 1 obrazac.

"I ja sam čuo da se od 1. aprila i u ovoj zemlji EUR 1 obrazac proglašava nevažećim", kazao je Muratović, ističući da će to dovesti do smanjenja uvoza korištenih automobila, jer će njihova cijena rasti.

"Očekujem da će nakon silnih dodatnih poskupljenja, izazvanih pandemijom virusa korona, pa sukobom u Ukrajini, imati sada dodatno poskupljenje automobila od 15 do 20 odsto, jer ćete sada imati carinu na te automobile", naveo je Muratović.

Istakao je da će se u prvom momentu, zbog carine i uvećane stope PDV-a, doći do prikupljanja sredstava kada su u pitanju dažbine, ali da će to, prema njegovim riječima, biti kratkog daha.

"Praktično će se drastično smanjiti uvoz automobila, a onda u nedostatku protoka roba u državi ja se nadam da će naši carisnki organi odnosno UIO ukinuti carinu na automobile", kazao je Muratović, pojašnjavajući da je ta mjera protekcionistička.

"Države usvajaju ovu mjeru ukoliko štite domaću proizvodnju, mi međutim nemamo domaću proizvodnju pa ne znam koga štitimo s tim", rekao je Muratović.

Naveo je da su ispred Privredne komore FBiH uputili inicijativu Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da se ukinu carine na automobile.

"Oni su prihvatili inicijativu, entiteti i Brčko distrikt su prihvatili, potencijalno ukidanje carinske stope ili njeno smanjenje, harmonizaciju sa zemljama u regiji", rekao je Muratović, dodajući da ako se ništa ne promijeni uskoro uvoz automobila bi se mogao smanjiti i do 50 odsto.

Kako je za "Nezavisne novine" pojasnio Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kada neko uvozi vozilo u BiH, auto prijavljuje na graničnom prelazu i dobija provoznu carinsku prijavu u trajanju od 10 dana.

"U tom roku mora otići u ovlašćeni tehnički servis da bi dobio uvjerenje da vozilo zadovoljava minimalne tehničke uslove. Nakon dobijanja uvjerenje odlazi u carinsku ispostavu unutar BiH i tu započinje carinska procedura, plaćaju se uvozne dažbine i vozilo nakon toga može da se registruje", rekao je Kovačević, dodajući da kada je riječ o uvoznim dažbinama plaća se carina od 15 odsto i PDV od 17 odsto.

"Kada uvoznik donese uvjerenje da je vozilo iz neke od zemalja EU tada se uz taj dokaz uvoznik oslobađa od plaćanja carina, te plaća samo 17 odsto PDV. Dokaz može biti izjava na fakturi koji daju ovlašteni izvoznici. Durgi način je obrazac EUR 1, ukoliko firma ili privatno lice od kojih se kupuje automobil, status se može riješiti na način da se kod carinske službe u zemlji gdje se vozilo kupuje zatraži ovaj obrazac", kazao je Kovačević, dodajući da za određena vozila UIO BiH šalje na naknadnu provjeru.

"Nakon što nas je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH obavijestilo da određeni proizvođači automobila ne mogu više garantovati da su to vozila s porijeklom, onda praktično mi od svakog uvoznika uzmemo i iznos za carinu i stavimo na depozitni račun te dokumente šaljemo na dodatnu provjeru. Ako provjera bude pozitivna onda se depozit vraća, a ako je negativna onda se novac sa depozitnog računa uplaćuje na jedinstveni račun i ide na raspodjelu sa ostalim prihodina od indirektnih poreza", zaključio je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije