Tržište

Bitcoin pao na jednoipogodišnji minimum

Bitcoin pao na jednoipogodišnji minimum
Foto: Ilustracija | Bitcoin pao na jednoipogodišnji minimum

NJUJORK - Bitcoin je pao danas na azijskom trgovanju na najniži nivo u posljednjih 18 mjeseci, pod uticajem zabrinjavajućih podataka o inflaciji u Sjedinjenim Državama koji su izazvali averziju investitora prema ulaganjima u rizičnu imovinu.

Najveća kriptovaluta na svetu po tržišnoj kapitalizaciji pala je za čak 8,9 posto na 24.903,49 dolara, na najniži nivo od decembra 2020, izvještava "Blumberg".

Takođe su oslabili i drugi digitalni tokeni budući da rasprodaja uzima maha.

Indeks MVIS, koji mjeri vrijednost 100 vodećih kriptovaluta, pao je za 9,7 procenata.

Analitičari kažu da su kripto sredstva u raljama monetarne politike Federalnih rezervi, koje ove nedjelje treba da odluče o novom povećanju referentne kamate kako bi ohladile visoku inflaciju. Pojedini čak procijenjuju da bi bitcoin mogao da se spusti ispod 15.000 dolara, pa čak i na jednocifren iznos u hiljadama dolara zbog opšteg makro okruženja i nivoa straha koji je zahvatio tržište.

Trgovci se pojačano klade na agresivnije povećanje kamate Federalnih rezervi nakon što je minulog petka objavljeno da je inflacija u SAD dostigla u maju 8,6 odsto u odnosu na isti mjesec 2021. godine, što je njen najviši nivo od decembra 1981.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije