Tržište

Česi u problemu, fali im više od 300.000 radnika

Česi u problemu, fali im više od 300.000 radnika
Foto: Ilustracija | Česi u problemu, fali im više od 300.000 radnika
Agencije

PRAG - U Češkoj je nezaposlenost u avgustu stagnirala na rekordno niskoj stopi od 3,1 odsto ali se povećao broj slobodnih radnih mjesta na čak 313.000.

Preduzeća i javni sektor uzaludno traže toliki broj radnika među 230.499 nezaposlenih, saopštio je nove podatke Biro rada. 

Najviše slobodnih radnih mjesta 63.000, nude poslodavci u Pragu, gdje je nezaposlenost 2,2 odsto, a najmanje u regionu Karlovih Vari, gdje poslodavci nude svega 8.700 radnih mjesta. 

Broj nezaposlenih evidentiranih na biroima rada smanjio se na najniži broj od 1997. godine, dok je stopa nezaposlenosti u odnosu na avgust prošle godine manja za 0,9 odsto. 

Najviše se traže radničke profesije u građevinarstvu, za montažu proizvoda, vozači teretnih automobila, a takođe i radnici u ugostiteljstvu, ne jenjava tražnja za tehničkim profesijama u svim privrednim granama. 

Češki poslodavci više ne insistiraju ni na punoj kvalifikaciji u profesiji, ni na nivou obrazovanja, ni praksi, a kako su ovih dana prokomentarisali češki mediji, postaje dovoljno da čovjek ne pije i da uopšte želi da dođe na posao. 

"Prioritet za poslodavce je prije svega interes za to radno mjesto, volja da se uče nove stvari, pouzdanost, fleksibilnost i volja da se radi. Poslodavci sami obučavaju zaposlene i intenzivnije s njima rade, organizuju kurseve i obuku", kazala je na konferenciji za novinare generalna direktorka Biroa rada Češke Kateržina Sadilkova. 

Češki sindikati vjeruju da bi se problemi poslodavaca da nađu radnike, zbog čega ne stižu isporuke i gube i izvozne poslove, smanjili kada bi povećali plate. 

Prema podacima nacionalnog Zavoda za statistiku od prošle sedmice, prosječna plata u Češkoj u drugom kvartalu porasla je za 8,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine i sada je preračunato 1.250 evra bruto, što znači otprilike oko 1.000 evra neto. 

Prosječna mjesečna zarada u Češkoj porasla je na 1.068 evra bruto, dok minimalna zarada za najjednostavnije, nekvalifikovane poslove iznosi 478 evra a najviša tzv. garantovana minimalna zarada koju poslodavac po Zakonu o radu mora da plati za najsloženije i najodgovornije poslove iznosi 956 evra. 

Najviše su plate u Pragu i Regionu Centralne Češke, gdje je koncentrisana automobilska industrija i tu dostižu 1.556 evra bruto u preračunu.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

BojanBL

Taman da ispraznimo i ovo malo RS. Odlicno !

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Promet na Banjalučkoj berzi 135.000 KM
Tržište

Promet na Banjalučkoj berzi 135.000 KM

"Twitter" utrostručio profit
Tržište

"Twitter" utrostručio profit

Novi rast cijene nafte
Tržište

Novi rast cijene nafte

Najčitanije