Tržište

Cijena nafte na londonskom tržištu stagnirala, u SAD padala

Cijena nafte na londonskom tržištu stagnirala, u SAD padala
Foto: Pexels | Cijena nafte na londonskom tržištu stagnirala, u SAD padala

Na londonskom je tržištu cijena nafte prošle sedmice ostala nepromijenjena, dok je na američkom pala druge sedmice zaredom jer trgovci strahuju da će povećanje kamata zbog visoke inflacije izazvati usporavanje rasta svjetske privrede, a time i potražnje za naftom.

Cijena barela na londonskom tržištu iznosila je u petak 113,12 dolara, isto kao i sedmicu prije, dok je na američkom tržištu barel na sedmičnom nivou pojeftinio 1,8 posto, na 107,62 dolara.

Strah od podizanja kamatnih stopa

Veći dio sedmice cijene su nafte bile pod pritiskom jer je među trgovcima prevladao strah da bi podizanje ključnih kamatnih stopa američke centralne banke moglo gurnuti najveću privredu svijeta u recesiju i tako oslabiti potražnju za gorivima.

Fed je od marta oštro povećao kamatne stope kako bi spustio inflaciju s najvišeg nivoa u 40 godina, a očekuju se i daljnja povećanja. Na tržištu novca sada se procjenjuje da bi Fed do marta iduće godine mogao povećati ključnu kamatu sa sadašnjih 1,75 na 3,5 posto.

A svi posljednji podaci pokazuju da se rast američke privrede usporava. Ostaje otvoreno pitanje hoće li Fed uspjeti "mekano" prizemljiti privredu ili slijedi recesija.

Prošloge sedmice u izvještaju Kongresu predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da je centralna banka predana tomu da spusti inflaciju na ciljanih dva odsto i održi snažno tržište rada. Poručio je da vjeruje da je ekonomija dovoljno snažno da izdrži povećanje kamata, ali je priznao i da postoji mogućnost recesije.

Podršku cijenama, s druge strane, pruža slabost ponude.

"Kada se stave na stranu bojazni od recesije... nagli rast rafinerijskih marži i dalje signalizira ekstremno izjednačenu ponudu i potražnju na tržištima naftnim proizvodima", ističu analitičari u japanskoj banci MUFG.

Prestanak proizvodnje u Libiji

I dok su veći dio sedmice bile pod pritiskom, na kraju sedmice cijene su nafte znatno porasle i nadoknadile gubitke zbog slabosti snabdijevanja. Libija je, naime, gotovo potpuno obustavila proizvodnju zbog nemira.

S druge strane, potražnja će u ljetnim mjesecima biti snažna, što ograničava silazni trend cijena, objašnjava Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 posto, zahvaljujući oporavku svjetske privrede od koronakrize, od početka ove godine cijene su nafte, ponajviše zbog rata u Ukrajini, skočile gotovo 50 posto.

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije