Tržište

Cijene rastu: Benzin skoro 2,5 maraka

Cijene rastu: Benzin skoro 2,5 maraka
Foto: N.N. | Cijene rastu: Benzin skoro 2,5 maraka

BANJALUKA, SARAJEVO - Na benzinskim pumpama u BiH benzin je, po cijeni, na pragu nove psihološke granice od 2,5 maraka po litru, što uključuje i Sarajevo, gdje na dijelu prodajnih mjesta super 98 košta čak 2,46 KM, dok je dizel desetak feninga jeftiniji.

Nešto bolje prolaze vozači iz Mostara, gdje litar benzina na nekim od prodajnih mjesta košta 2,41 KM, a dizel 2,31 KM, dok je Banjaluka povoljnija pa gorivo košta oko 2,3 KM.

Prema najsvježijim podacima, koje je juče objavila Spoljnotrgovinska komora BiH, benzini na bh. pumpama u prosjeku koštaju između 2,26 i 2,46 maraka po litru, dok je dizel 2,36 KM.

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS za "Nezavisne" je potvrđeno da nemaju saznanja da je u prethodnom periodu bilo korekcija na cjenovnicima na benzinskim pumpama.

"Zasad nema ni najava da bi u narednom periodu moglo doći do korekcija cijena goriva", rekli su iz te grupacije.

Oni koji su stalno za volanom, primijetili su da je gorivo na bh. pumpama skuplje nego u nekim od evropskih država, poput Austrije.

"Svaki komentar je suvišan. Evo, recimo, na svakih 1.000 potrošenih litara u nekim od evropskih država, iako imaju akcize, firmama se vrati 70 evra nazad", ističe za "Nezavisne" Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS. Prema njegovim riječima, odgovor na pitanje zašto su kod nas cijene ovakve kao što jesu je - jednostavan.

"Mora se budžet napuniti na neki način, a jedan su i akcize. Njima odgovara da je gorivo što skuplje, jer tako više novca ide u budžet. A o poređenju standarda u BiH i Austriji suvišno je i govoriti", naveo je Grbić.

Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača "Zvono" Bijeljina, i sam kaže da se uvjerio da je u Austriji jeftinije gorivo nego kod nas.

"Besmislene su tvrdnje onih koji kažu da je kod nas gorivo najjeftinije, jer treba imati na umu i naše plate, koje su dosta niže nego, recimo, u Austriji", naglasio je Vasilić za "Nezavisne".

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna plata u BiH je u avgustu iznosila 925 KM. Računica Saveza samostalnih sindikata BiH pokazuje da je u septembru potrošačka korpa koštala 1.979 maraka, i za 36,30 KM je veća u odnosu na prethodni mjesec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije