Tržište

Cijene u avgustu više za 0,2 odsto

Cijene u avgustu više za 0,2 odsto
Foto: Nezavisne novine / Arhiva | Cijene u avgustu više za 0,2 odsto

SARAJEVO - Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u avgustu su u prosjeku više za 0,2 odsto u odnosu na jul.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 0,5 odsto, alkoholna pića i duvan za 0,3 odsto, zdravstvo za 0,1 odsto, rekreacija i kultura za 0,4 odsto, te namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,6 odsto, za koliko je u prosjeku skuplji i prevoz.

U avgustu, u odnosu na jul, odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za 1,1 odsto, a ostala dobra i usluge za 0,1 odsto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Nivo cijena u avgustu ove, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, viši je za 2,3 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 3,6 odsto, alkoholna pića i duvan za 1,9 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 0,9 odsto, zdravstvo za 0,7 odsto, prevoz za 9,5 odsto, rekreacija i kultura za 1,1 odsto, obrazovanje za 0,2 odsto, restorani i hoteli za 0,5 odsto, te ostala dobra i usluge za 0,5 odsto.

U avgustu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za 9,5 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 0,1 odsto, te komunikacije za 0,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije