Tržište

Dalmacija bilježi veliki pad prometa od turizma

Dalmacija bilježi veliki pad prometa od turizma
Foto: Wikipedia | Dalmacija bilježi veliki pad prometa od turizma

Dalmacija bilježi veliki pad prometa od turizma, jer u prvoj polovini jula u sve četiri dalmatinske županije odmara tek nešto više od 200.000 turista, odnosno svaki četvrti krevet je popunjen, piše Jutarnji list.

Prema pisanju zagrebačkog dnevnika ne čudi otuda da se narednih dana i sedmica u svim dalmatinskim županijama - gradovima pripremaju rebalansi budžeta, koji će biti manji od planiranih.

Zbog bitno promijenjenih privrednih okolnosti koje su posljedica epidemije virusa korona, neki gradski budžeti su već zaustavili sva planirana davanja za ovu godinu.

Brojke, navodi se, najbolje govore o tome šta se događa jer se cijela Dalmacija upinje da dostigne tek četvrtinu prošlogodišnjeg turističkog prometa.

Trenutno, statistika pokazuje da najbolje ide Zadarskoj županiji, koja je na polovini prošlogodišnjih brojeva, dok je, dodaje se, najlošije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koja zavisi od avioprevoza, gdje je promet manji od prošlogodišnjih 15 odsto.

Prema podacima portala eVisitor Zadarska županija ima trenutno oko 85.000 gostiju, ili 28 odsto iskorištenog kapaciteta.

Najviše je gostiju u porodičnom smještaju, a 40 posto trenutno evidentiranih gostiju u toj županiji nalazi se u nekomercijalnim objektima - vikendicama ili apartmanima u privatnom vlasništvu, njih čak 32.000.

U Šibensko-kninskoj župadniji, prema istim podacima, boravi 33.000 ili tek 28 odsto, dok je Splitsko-dalmatinska županija sa sadašnjih 75.000 turista na oko 26 odsto iskorištenosti kapaciteta.

Dubrovačko-neretvanska županija s trenutnih oko 20.000 gostiju ostvaruje oko 20 posto prošlogodišnjeg prometa, dok je za prvih šest mjeseci ostvaren prihod dostigao tek 13 odsto prošlogodišnjeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije