Tržište

EPF: Više od 2.000 novih članova počelo da štedi

EPF: Više od 2.000 novih članova počelo da štedi
Foto: N.N. | EPF: Više od 2.000 novih članova počelo da štedi

BANJALUKA - Evropski dobrovoljni penzijski fond trenutno broji više od 42.000 članova kojima se redovno uplaćuje dobrovoljni penzijski doprinos. Trend kontinuiranog rasta je vidljiv, te je i u ovoj godini više od 2.000 novih članova počelo da štedi u EPF-u. Uz očekivani kontinuirani rast broja novih članova, očekivao se i povećan broj isplata, pa je od početka godine više od 1.500 članova isplatilo sredstva sa svojih računa u EPF-u. Ukupna vrijednost isplata je više od 1,3 miliona KM.

Više od 50 prezentacija članovima i potencijalnim članovima EPF-a organizovano je tokom 2023., posebno unutar institucija obuhvaćenih Penzijskim planom Vlade Republike Srpske. Ove su aktivnosti doprinijele rast prosječnih uplata za 13,44%.

Ove informacije, kao i planove za naredni period, su sa predstavnicima medija u Banjoj Luci uz neformalno druženje podijelili direktorica Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Gordana Drobnjak, izvršni direktor Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Zdravko Zečević i član Upravnog odbora Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Miloš Grujić. Jedan od povoda okupljanja je bila i šesta godišnjica početka rada Društva.

"U uslovima povećane inflacije i nedostatka sredstava, razumljivo je da se građani opredijeljuju da povlače sredstva tamo gdje su ih štedili, a da pritom nemaju nikakvih troškova po tom pitanju,” istakla je direktorica Drobnjak.

“Mi smo posebno ponosni na činjenicu da smo, od osnivanja EPF-a do danas, izvršili više od 3.700 isplata za članove koji su stekli pravo na raspolaganje akumuliranim sredstvima. Ukupan iznos isplaćenih sredstava je više od 2,6 miliona KM.  Sve isplate su bile brze i efikasne, odnosno članovima su isplaćivana akumulirana sredstva u najkraćem mogućem roku od momenta dobijanja uredno zaprimljenog i potpunog zahtjeva za isplatu. Kao i u ranijem periodu, imamo prijatna iskustva naših članova koji su zadovoljni brzinom i načinom isplata. Primijetno je i da više od 40% članova koji su isplatili svoja sredstva, nastavljaju da štede u EPF-u i veliki broj njih se opredijeljuje da poveća svoje mjesečne uplate pa i to potvrđuje da smo postigli značajne rezultate kad su u pitanju povjerenje i razumijevanje štednje u fondu”, naglasila je Drobnjak.

Što se tiče novih članova, od početka godine je uključeno više od 2.000 novih članova kroz pet novoformiranih i drugih, već postojećih penzijskih planova. “Naša želja je da, pored uključivanja novih članova, dođemo do svih ili velike većine postojećih članova, i da im kroz razgovor i prezentacije predstavimo sve prednosti štednje i pripadajuće poreske olakšice. S tim u vezi, sigurno ćemo nastaviti i sa ovim vidom komunikacije sa našim članovima”, kaže je Zečević i dodaje da još uvijek ima dosta posla u tom smislu jer je do sad samo 7% institucija u Republici Srpskoj pokriveno prezentacijama.

Fokus aktivnosti Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda će i dalje biti na kontaktiranju i upoznavanju poslodavaca o prednostima koji im se nude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije