Tržište

Evro je ludorija

Evro je ludorija
Evro je ludorija

BEČ - Svijet je pun ludorija, a jedna od njih je evro, rekao je nekadašnji član upravnog odbora Centralne banke Njemačke Tilo Sarazin u Beču.

On je, pred više od 650 učesnika skupa u bečkoj palati Hofburg, sinoć ponovio svoj stav da Evropi nije potreban evro i izjasnio se za političku uniju ili labavi monetarni savez EU.

"Bila je greška uvesti zajedničku valutu, prije nego što se uspostavi savezna evropska država", ocenio je Sarazin.

Prema njegovim riječima, statistika jasno dokazuje da evro nije podstakao blagostanje i privredni rast, ali je u kriznim zemljama doprinio značajnom pogoršanju stanja.

Sarazin je kritikovao što su pojedine članice EU preuzele dugovanja drugih država i što Evropska centralna banka podržava budžete otkupom državnih obveznica.

On je uvjeren da Evropska centralna banka želi da spreči raspadanje zajedničke valute.

Sarazin smatra da je potrebno da postoji mogućnost istupanja iz monetarne unije, posebno za zemlje koje zadaju brigu kao što su Grčka, Portugalija ili Španija. Samo tako, dodao je on, moguće je dugoročno ponovo uspostaviti konkurentnost.

I lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe izjasnio se u korist mogućnosti povratka na nacionalnu valutu.

On je, na partijskoj diskuiji na temu "Evropa na prekretnici - monetarna i demokratska kriza EU", ocijenio da bi za Austriju i Njemačku bilo ispravnije da su zadržale svoje nacionalne valute.

Istovremeno je kritikovao političare EU, koji, prema njegovom mišljenju, žele da nametnu monetranu uniju.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije