Tržište

Februarska plata upitna za oko 5.500 radnika

Februarska plata upitna za oko 5.500 radnika
Foto: N.N. | Februarska plata upitna za oko 5.500 radnika

DOBOJ - Na februarsku platu više od 5.500 radnika zaposlenih u gradskim i opštinskim upravama u RS mogu da zaborave ukoliko se do kraja mjeseca s Vladom RS ne produži posebni kolektivni ugovor, jer ne postoji pravni osnov za obračun njihovih zarada, poručio je danas Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS.

Posebni kolektivni ugovor koji su Vlada RS i Sindikat uprave RS potpisali 2017. godine ima rok trajanja od tri godine, koji uskoro ističe, navodi Marić, a na pitanje zašto nisu ranije reagovali odgovara:

"Mi smo znali da ćemo doći u ovu situaciju i faktički smo od avgusta 2019. kod Vlade RS stalno u pregovorima, ali je prvo bio prioritet da se izmijene zakoni o platama, stalno pravdajući da ćemo imati vremena. Evo, sada dolazimo u situaciju gdje se bojim da ćemo dovesti mnoge radnike u gradskim i opštinskim upravama u jedan izuzetno opasan položaj."

On je podsjetio da Zakon o službenicima i namještenicima u jedinicama lokalne samouprave RS definiše da se prava po osnovu rada uređuju posebnim kolektivnim ugovorom kojem sljeduju tehničke izmjene.

"To će samim tim dovesti i do povećanja plata, a ukoliko ne postignemo taj dogovor za 5.500 radnika u gradskim i opštinskim upravama više nećemo imati pravni osnov za isplatu plata", naveo je prvi sindikalac uprave.

Pokušaj gradonačelnika i načelnika da ukoliko se ne produži posebni kolektivni ugovor sami regulišu ovu oblast podzakonskim aktima, Sindikat će, kaže Marić, oboriti pred Ustavnim sudom RS.

"Svi znate da je 2020. izborna godina na lokalnom nivou u BiH i bojim se da ukoliko gradonačelnici ili načelnici nekim svojim podzakonskim aktima počnu da uređuju oblast zarada, da ćemo se dovesti u jedno izuzetno opasno stanje u RS", kazao je Marić te dodao da očekuje poziv na pregovore.

On je najavio da će 17. februara u Doboju okupiti sve predsjednike sindikalnih organizacija iz cijele RS kako bi donijeli odluku šta u slučaju da Vlada RS ne produži sa Sindikatom uprave RS posebni kolektivni ugovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije