Tržište

Federacija BiH korak bliže neradnoj nedjelji

Federacija BiH korak bliže neradnoj nedjelji
Foto: Pixnio | Federacija BiH korak bliže neradnoj nedjelji

SARAJEVO – Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini kojim je predviđeno da nedjelja i praznici budu neradni dani za zaposlene u trgovni.

Ipak s obzirom da je ovaj Zakon tek u nacrtu, dalja procedura podrazumijeva da ga usvoji i Dom naroda, a nakon toga vjerovatno slijedi i javna rasprava pa tek onda prijedlog Zakona koji takođe treba proći Predstavnički i Dom naroda.

Amir Hasičević, ministar trgovine u Federaciji BIH rekao je da su prilikom izrade ovog Nacrta konsultovani udruženja potrošača, poslodavci i sindikati.

Pojedini poslanici tokom rasprave isticali su da prilikom konačnog uvođenja neradne nedjelje treba uzeti u obzir iskustva drugih zemalja. Za razliku od sindikata koji je pozdravio ove najave, pojednici su istakli da neradna nedjeljea neće poboljšati status radnika već pogoršati u smislu njihovih primanja.

Novim zakonom propisano je id a radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u periodu od ponedjeljka do subote ali u ukupnom trajanju od 90 sati sedmično, a dodatno je precizirana i internet prodaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije