Tržište

HPK prodaje imovinu

HPK prodaje imovinu
Foto: Nezavisne/arhiva | HPK prodaje imovinu

KOZARSKA DUBICA - Stečajni upravnik objavio je oglas o prvoj prodaji imovine stečajnog dužnika "HPK" a.d.-u stečaju, Draksenić bb putem javnog nadmetanja.

Prodaje se odnosi na: poslovni prostor: prodavnica " Medeđa" sa zemljištem, ukupne površine od od 1282 m2, kao i poslovni objekat u privredi sa zemljištem, koji se nalazi iza ove prodavnice, u ukupnoj površini od 5733 m2.

Nepokretnosti se nalaze u selu Medeđa, Opština Kozarska Dubica.

Prodavnica "Medeđa" ima direktni pristup sa asfaltne magistralne saobraćajnice Kozarska Dubica-Gradiška, a njena ukupna vrijednost zajedno sa zemljištem procijenjena je na 125.385 KM, dok je objekat iza nje sa pripadajućim zemljištem procijenjen na 28.665 KM.

Kako se navodi u oglasu, sve nepokretnosti su bez tereta.

Na prvoj javnoj prodaji imovina se prodaje po procijenjenoj vrijednosti i ne može se prodati ispod nje.

Prodaja će se obaviti putem usmenog javnog nadmetanja 29.09.2023. godine (petak) u zgradi Okružnog privrednog suda u Prijedoru-prizemlje, sa početkom u 13 časova.

"Predmeti prodaje se prodaju u viđenom stanju, bez naknadnih prigovora i reklamacija na stanje imovine koja je predmet prodaje i bez prava podnošenja tužbi po bilo kom osnovu za eventualne nedostatke koje kupci utvrde po izvršenoj prodaji", ističe se u oglasu.

Pravo na nadmetanje imaju sva pravna i fizička lica koja ispune tražene uslove i to:

1.1.Preuzmu prodajnu dokumentaciju uz popunjavanje obrazca za prijavu na prodaju javnim nadmetanjem i uplate depozit. Krajnji rok za uplatu depozita i preuzimanje prodajne dokumentacije je do 14 časova, 27.09.2023. godine (srijeda).

1.2.Potpišu izjavu o gubitku prava na povrat depozita. Izjava čini sasatvni dio prodajne dokumentacije,

1.3.Uplate depozit u visini od

-12.540 KM (prodavnica "Medeđa") .-

-2.870 KM (prostor iza prodavnice "Medeđa")

na tekući račun stečajnog dužnika broj: 5551000050147319 kod Nove banke a.d. Banjaluka, najkasnije 2 dana prije održavanja licitacije, zaključno sa danom 27.09.2023. godine (srijeda) i po izvršenoj uplati predoče dokaz, a nakon provjere uplate depozita licitaciji mogu pristupiti samo oni učesnici koji su uplatu izvršili u roku.

Javno nadmetanje će se održati i ako bude prisutan samo jedan ponuđač.

A, nakon zaključenja nadmetanja utvrdiće se lista ponuđača koji su ponudili cijene iznad minimuma i konstatovati .da je nepokretnost koja je predmet prodaje prodana najpovoljnijem ponuđaču.

Ponuđačima čije ponude nisu prihvaćene, vratiće se depozit.

Ukoliko kupac u navedenom roku ne ispuni obavezu u pogledu uplate ponuđene cijene, smatraće se da je odustao od kupovine i gubi pravo na vraćanje depozita.

Depozit koji je uplaćen od strane odabranog ponuđača-kupca smatra se dijelom avansne uplate.

"Ukoliko ponuđač sa najpovoljnijom ponudom ne deponuje prodajnu cijenu u roku od 30 dana od dana oglašavanja zaključka, stečajni upravnik će proglasiti ponudu nevaljanom i novim zaključkom odrediti da je nekretnina prodata drugom po redu ponuđaču, koji treba u roku od 30 dana od dana oglašavanja zaključka na oglasnoj tabli suda da deponuje ponuđenu cijenu", upozorava se u oglasu te dodaje da je.kupac dužan uplatiti cjelokupan iznos vrijednosti nepokretnosti na račun stečajnog dužnika u roku od 30 dana od dana oglašavanja zaključka na oglasnoj tabli suda.

Podsjetimo, ovaj nekadašnji privrednik gigant iz Kozarske Dubice u stečaju je od 2020. godine. Ukupna imovina prvobitno je procijenjena na 20 miliona maraka, ali je nakon nekoliko neuspješnih licitacija smanjena na samo pet miliona. Skupština povjerilaca proljetos je odlučila da se ispod te cijene neće prodavati, već da će se a

Dug ovog preduzeća inače je oko 15 miliona maraka, a uslvo za prodaju je nastavak privredne djelatnosti.

Kombinat hemijske prerade kukuruza osnovan je 1981. godine, a prije rata je zapošljavao više od 400 radnika. Iimao je najveću i najsavremeniju fabriku za hemijsku preradu kukuruza, proizvodnju skroba i sirupa u bivšoj Jugoslaviji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije