Tržište

Indonezija zainteresovana za IZIS iz Srpske

Indonezija zainteresovana za IZIS iz Srpske
Foto: Ustupljena fotografija | Indonezija zainteresovana za IZIS iz Srpske

BANJALUKA - Slavko Bojić, generalni menadžer banjalučke firme MMSCODE, kaže da je Indonezija zainteresovana za uvođenje Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) koji se već primjenjuje u Republici Srpskoj.

Kako je objasnio, na poziv najviših zvaničnika te azijske države bili su u višednevnoj posjeti i tom prilikom prezentovali taj sistem te plan i prijedlog za uvođenje i realizaciju sličnog projekta u Indoneziji.

"Poziv je uslijedio od strane državnog sekretara za zdravstvo, ali dolaskom u Džakartu i prezentujući naš zdravstveni informacioni softver, naišli smo na veliko interesovanje i za samo nekoliko sati sazvali su sve ključne političke funkcionere u Indoneziji, uključujući i ministra zdravlja i ključne ljude iz Skupštine", ističe Bojić i dodaje da je boravak bio planiran na dva dana, a produžio se na deset dana, kako bismo obavili sastanke sa svim akterima, sklopili mozaik i definisali pravce i eventualnu buduću saradnju.

Naglašava da im je jedini fokus na sastancima i razgovorima bilo zdravstvo.

"Sve je bilo posvećeno ovoj temi te smo uz prezentaciju našeg rješenja uspjeli da čujemo mnogo korisnih savjeta za dalji rast i razvoj naše kompanije", dodaje on.

Prema njegovim riječima, kada su uključili svoje IT stručnjake i stručnjake iz ORACLE Indonezija, rekli su im:

"Da li je vaša vlada ponosna na projekat IZIS-a u vašoj zemlji? Nismo imali odgovor na ovo pitanje, ali smo rekli da će samo u ovoj godini IZIS uštedjeti više od 20 miliona KM u Republici Srpskoj", ističe čelni čovjek kompanije MMSCODE.

Kako kaže, poziv zvaničnika iz Indonezije dokaz je da smo sa mladim kadrovima i uz pomoć svjetski priznatih konsultanata razvili proizvod za koji se čulo u mnogim zemljama te da u slučaju da dođe do realizacije projekta u ovoj zemlji, naš tim bi se povećao za više od 100 novih kadrova i to je dokaz da mi "proizvodimo" sopstvene kadrove od mladih ljudi koji su željni učiti.

Po njegovom mišljenju, na svjetskom tržištu IT industrije konkurenciju ne diktira cijena, već kvalitet.

"Smatram da u BiH imamo jako puno mladih stručnjaka i kompanija koji svojim rješenjima mogu i te kako biti zanimljivi svjetskom tržištu. MMSCODE je ponosan na svoj mladi tim te zahvaljujem svi tim mladim ljudima, entuzijastima, koji su godinama uz našu kompaniju i IZIS, ali i mene", ističe Bojić i dodaje da je MMSCODE jedna od rijetkih IT kompanija sa naših prostora koja se može pohvaliti realizovanim projektima van naše regije.

Nada se da će u Džakarti otvoriti sjedište firme za jugoistočnu Aziju, ali da je jedan od preduslova uvođenje IZIS-a u Indoneziji, a jedan od planova im je i da presele sjedište firme MMSCODE u San Francisko, gdje su sa ORACLE-om već bili započeli određene aktivnosti, ali je pandemija virusa korona zaustavila taj proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije