Tržište

Inflacija u BiH na 17,3 %, sve poskupjelo

Inflacija u BiH na 17,3 %, sve poskupjelo
Foto: Ilustracija | Inflacija u BiH na 17,3 %, sve poskupilo

BANJALUKA - Godišnja inflacija u Bosni i Hercegovini premašila je 17 odsto, objavila je danas Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine.

U izvještaju za prošli mjesec, navodi se da je i u septembru nastavljen rast nivoa cijena, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 17,3%.

Očekivano, za godinu dana najviše je poskupio prevoz i to 28,2 odsto.

Hrana i bezalkoholni napici na godišnjem nivou poskupjeli su za 26,2%, a stanovanje i režijski izdaci za visokih 20%.

Cijene u restoranima i hotelima veće su za 12,4%, dok su kućanski uređaji i redovno održavanje kuće skuplji za 10,9%, a rekreacija i kultura za 10,6%.

Alkoholna pića i duvan imaju za 2,5% veće cijene, zdravstvo za 1,7%, komunikacije za 1,4%, obrazovanje za 1,6%, a ostala dobra i usluge za 7,6%.

S druge strane, prosječne cijene odjeće i obuće pale su za 6,3%.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u septembru 2022.godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile rast nivoa za 1,2%.

Na mjesečnom nivou najviše, u prosjeku za 4,5 odsto, poskupjeli su odjeća i obuća, a slijede stanovanje i režijski izdaci sa povećanjem cijena od 2,6%.

Nastavljen je i rast cijena hrane i bezalkoholnih pića za 1,6%, kao i namještaja i kućanskih uređaja za 0,3%, zdravstva za 0,3%, te prevoza za 0,1%.

Komunikacije su u septembru u prosjeku bile skuplje za 0,5% u odnosu na avgust, rekreacija i kultura za 1,0%, obrazovanje za 0,7%, restorani i hoteli za 0,6% te ostala dobra i usluge za 0,3%.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije