Tržište

Inspekcija izvršila 50 kontrola, svi poštovali Uredbu o marži

Inspekcija izvršila 50 kontrola, svi poštovali Uredbu o marži
Foto: N.N. | Inspekcija izvršila 50 kontrola, svi poštovali Uredbu o marži
Sandra Vukić

BANJALUKA - U protekla četiri dana Republička tržišna inspekcija izvršila je 50 kontrola u prodajnim objektima širom Republike Srpske u kojima nije konstatovano kršenje Uredbe o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području RS, koja je stupila na snagu krajem prošle sedmice.

"Imajući u vidu obim proizvoda koji je obuhvaćen Uredbom, same kontrole zahtijevaju nešto duže vrijeme, jer inspektori vrše temeljne provjere formiranja cijena za stotine različitih tipova i proizvođača proizvoda koji su definisani Uredbom", navedeno je u saopštenju Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Podsjećaju da je navedenom Uredbom ograničena marža svih učesnika u lancu snabdijevanja robom ili proizvodima, tako da ne prelaze nivo marži te robe ili tih proizvoda na dan 5. marta 2020. godine.

"Nabavna cijena na koju se obračunava marža obuhvata fakturnu cijenu proizvođača, odnosno dobavljača, uvećanu za zavisne troškove nabavke, kao što su troškovi carinjenja, transporta, skladištenja, troškovi špediterskih usluga i slično", podsjećaju.

Takođe, srenuli su pažnju trgovcima da u svakom trenutku mogu očekivati posjetu inspektora, da kontrole na terenu vrše i tržišni inspektori jedinica lokalne samouprave, čime je broj izvršenih kontrola značajno veći, te da će svaki prekršaj biti strogo sankcionisan.

"Za kršenje Urebe propisana je kazna za trgovca kao privredno društvo, odnosno drugo pravno lice 10.000 KM, za odgovorno lice 5.000 KM, te za trgovca kao preduzetnika 6.000 KM", podsjećaju u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije